Buvusiam Filipinų prezidentui Estradai suteikta malonė

Buvusiam Filipinų prezidentui Josephui Estradai (Džozefui Estradai) ketvirtadienį suteikta besąlygiška malonė, – tai įvyko vos po kelių savaičių, kai jis buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos dėl kaltinimų pavogus iš šalies iždo milijonus dolerių.
Pranešimai apie suteiktą malonę pasirodė praėjus kelioms dienoms nuo malonės prašymo, kurį J.Estrada, buvęs veiksmo filmų aktorius, pateikė savo įpėdinei, dabartinei prezidentei Gloriai Arroyo (Glorijai Arojo), nes, anot jo advokatų, toks yra „valstybinis interesas”.

G.Arroyo atstovas spaudai teigė, kad malonė buvo suteikta 70 metų J.Estradai sutikus nesiekti jokio renkamo posto. Šis sprendimas taip pat buvo priimtas pagal šalyje taikomą tradiciją – paleisti kalinius, kuriems sukako 70 metų.

Tačiau jis neužsiminė apie politinį J.Estrados šalininkų spaudimą jį paleisti, kuris kilo po to, kai buvęs prezidentas buvo nuteistas kalėti už stambaus masto korupciją.

J.Estrados žmona Luisa Ejercito (Luisa Echersito) nacionalinei televizijai sakė, kad vyras po suteiktos malonės jai paskambino ir pasakė: „(Penktadienį) būsiu namie pietums”. Ji teigė, kad dabar vyksta pasirengimas jo sugrįžimo vakarėliui.

J.Estradą, kuris anksčiau tvirtino atmetęs G.Arroyo pasiūlytą susitarimą, rugsėjo 12 dieną nuteisė specialus kovos su korupcija teismas. J.Estrada nuolat tvirtino, kad šešerius metus trukęs teismas buvo politiškai motyvuotas.

Teismas iš jo banko sąskaitų taip pat konfiskavo 87 mln. dolerių, kurie teismo metu buvo įšaldyti.

Ši byla pažymėjo aršų Filipinų politikos laikotarpį, kuris prasidėjo 2001 metais, kai buvęs veiksmo filmų didvyris buvo nuverstas valdžios ir dėl to kilo kruvini gatvių protestai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.