A. Grinspenas: JAV ekonomika gali išvengti recesijos

Buvęs Federalinio atsargų banko vadovas Alanas Grinspenas (Alan Grinspan) teigia, kad Jungtinės Valstijos iki šiol jaučia būsto rinkos nusilpimo padarinius, tačiau tikisi, kad JAV ekonomika išvengs recesijos.

A. Grinspeno nuomone, recesijos tikimybė Amerikoje yra mažesnė nei 50 procentų. „Mes greičiausiai negrįšime į tą lygį, kurį buvome pasiekę , kai buvome euforijos būsenos. Dabar vis dar jaučiame rinkoje įtampą ir nerimą ir mums prireiks laiko, kol atgausime pasitikėjimą”, – sakė A. Grinspenas.

Šiais metais JAV hipotekos rinką užgriuvusi krizė, susijusi su masinio kreditų negrąžinimo banga, sukėlė visą grupę bankrotų finansų sektoriuje, masinį investuotojų traukimąsi ir lėšų trūkumą paskolų rinkoje. Kad išvengtų katastrofiškų ekonomikai padarinių, JAV federalinis atsargų bankas buvo priverstas ženkliai sumažinti bazinę palūkanų normą, dėl ko iš dalies pagrindinių valiutų atžvilgiu smuko doleris.

Ir vis dėlto A. Grinspenas, ne kartą jau bandęs nuraminti amerikiečius savo optimistinėmis prognozėmis dėl išėjimo iš susiklosčiusios krizės, nemato pavojaus ir dėl JAV nacionalinės valiutos nusilpimo.

Jis ne kartą buvo išsakęs savo nuomonę apie tai, kad recesijos tikimybė JAV neviršija 50 procentų. A. Grinspeno teigimu, infliacija kelia didesnį pavojų amerikiečių ekonomikai nei dolerio nusilpimas, o JAV ekonomikos perspektyvos priklausys nuo to, kaip greitai atsigaus nekilnojamojo turto rinka.

Anksčiau, kalbėdamas apie dolerio kurso smukimo padarinius, A. Grinspenas sakė, kad JAV gyventojai pajus juos daugiausia išvykę ilsėtis į užsienio šalis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.