Raginama pasirūpinti Garbės donoro vardo nusipelniusiais kraujo donorais

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius išnagrinėjo ir pripažino pagrįstu skundą dėl Garbės donoro vardo, kuris garantuoja teisę į valstybinę pensiją, gavimo tvarkos.

Seimo kontrolierius buvo informuotas, kad Sveikatos apsaugos ministerija, pripažindama ypatingai svarbų donorų indėlį, svarsto galimybę teikti Lietuvos Respublikos pirmojo ir antrojo laipsnių valstybinių pensijų skyrimo komisijai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos prašymus skirti valstybinę pensiją nusipelniusiems donorams, kuriems Garbės donoro vardas buvo suteiktas iki 1997 metų.

Šiuo metu kartu su Valstybine ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos yra tikslinamas TSRS garbės donorų, gyvenančių Lietuvoje, skaičius. Seimo kontrolierius R.Valentukevičius buvo patikintas, kad, Valstybinei ligonių kasai pateikus patikslintą buvusios TSRS garbės donorų sąrašą, reikiami sprendimai bus priimti nedelsiant.

Seimo kontrolierius R.Valentukevičius 2005 metais jau buvo išnagrinėjęs analogišką skundą ir konstatavęs šioje srityje teisės aktų trūkumus, dėl kurių būdavo pažeidžiamos žmogaus teisės. Tuomet skundo pažyma buvo pateikta sveikatos apsaugos ministerijai ir LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui.

„Tenka tik apgailestauti, kad praėjus beveik trejiem metams problemos išliko tos pačios: donorų klausimų sprendimą reglamentuojanti norminė bazė dar nepataisyta. Nerimą kelia ir faktas, kad ne vienas tikrai nusipelnęs mūsų šaliai bei jos piliečiams donoras taip ir nesulauks pelnyto įvertinimo, kadangi dauguma šių žmonių yra garbaus amžiaus. Tą patį galima pasakyti ir apie dabar labai plačiai aptariamą organų donorystės problemą – aukotojai iki šiol niekam nerūpi, nėra vieningo politinio sprendimo, nėra skatinama savanoriška donorystė”, – teigia Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius.

Seimo kontrolierius paragino sveikatos apsaugos ministrą, Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją skubos tvarka pasirūpinti nusipelniusiais kraujo donorais. Pažyma pateikta ir LR Vyriausybei, LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkui A. Matului, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkui A. Sysui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.