Lietuva – tarp „pirmaujančių” visoje ES pagal „vokeliuose” mokamas algas

Kas dešimtas Lietuvos gyventojas per pastaruosius dvylika mėnesių yra gavęs dalį arba visą atlyginimą vadinamuosiuose „vokeliuose”, rodo trečiadienį paskelbta „Eurobarometro” apklausa.

Lietuva pagal šį rodiklį Europos Sąjungoje (ES) patenka į „pirmaujančių” valstybių penketuką.

Daugiausiai žmonių, gaunančių neapmokestinamą atlyginimą yra Rumunijoje – 23 proc., po jos seka Latvija – 17 proc., Bulgarija – 14 proc. bei Lietuva ir Lenkija – po 11 procentų. Estijoje šis rodiklis siekia 8 procentus.

Skaidriausiomis šalimis pagal šį rodiklį tyrime įvardinamos Danija, Prancūzija, Liuksemburgas, Didžioji Britanija ir Malta – jose „vokeliuose” atlyginimus gauna vos 1 proc. gyventojų.

Visoje ES vidutinis rodiklis yra 5 proc., rodo gegužės-birželio mėnesiais vykdytas tyrimas.

Vis dėlto, 49 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad šalyje yra didelė rizika būti sugautiems dirbant nelegaliai – pagal tokią baimę Lietuva yra antra ES.

Pagal šį rodiklį Lietuvą „lenkia” tik Portugalija (50 proc.), o trečioje vietoje yra Estija (46 proc.). Tuo tarpu Latvijoje taip manančių yra vos 26 procentai.

Dešimtadalis Lietuvos gyventojų mano, kad per pastaruosius vienerius metus yra naudojęsi paslaugomis, už kurias buvo nelegaliai atsiskaityta. Estijoje šis rodiklis yra panašus (12 proc.), o Latvijoje – dvigubai didesnis (21 proc.).

Tyrime dalyvavo 26,8 tūkst. ES valstybių gyventojų, kurių amžius – nuo 15 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.