Apklausa rodo, kad pasaulyje tvyro priešiškumas Iranui ir JAV

Dauguma pasaulio gyventojų norėtų, kad Iranas ir Jungtinės Valstijos turėtų mažiau galios, parodė trečiadienį paskelbtos apklausos rezultatai.
Tyrimas, kurio metu buvo apklausti 57 tūkst. žmonių iš 52 valstybių, parodė, kad 39 proc. respondentų norėtų, jog Irano įtaka susilpnėtų. 37 proc. taip pat norėjo, kad mažiau galios turėtų ir Jungtinės Valstijos.

Tik 14 proc. apklaustųjų norėjo, kad Iranas turėtų daugiau įtakos. Tuo tarpu 26 proc. manė, kad pasaulyje būtų geriau gyventi, jeigu išaugtų JAV įtaka.

Apklausa, kurią užsakė Europos vadovų taryba ryšiams su užsieniu (ECFR) – naujas tyrimų centras Europos Sąjungos reikalams – nustatė, jog daugiau žmonių norėtų, kad Rusija ir Kinija būtų silpnesnės, o ne padidintų įtaką.

35 proc. norėjo, kad ateityje sustiprėtų Europos Sąjunga įtaka, o 20 proc. laikėsi priešingos pozicijos.

„Apklausos rezultatai rodo, kad visuomenė netrokšta pasaulio tvarkos, kurioje JAV hegemoniją tiesiog pakeistų tokių karinių galių kaip Rusija ir Kinija varžybos”, – savo pranešime teigė ECFR.

„Atrodo, kad vis labiau auga parama šalims, kurių augimas pasaulinėje vaizduotėje nesiejamas su karine galia”, – teigė centras, pažymėdamas, kad palankaus įvertinimo apskritai sulaukė tokios valstybės kaip Indija, Pietų Afrikos Respublika ir Brazilija.

Apklausa gali nudžiuginti ir ES politikus, norinčius padidinti bloko reikšmę, bet jie turėtų atkreipti dėmesį į kai kurias rezultatų interpretacijas, pabrėžė ECFR.

„ES įtakos paradoksas yra tas, kad jos stiprybė tam tikra dalimi kyla iš jos silpnumo suvokimo”, – teigiama pranešime spaudai.

Šį tyrimą kompanija „Gallup International” atliko birželio ir rugpjūčio mėnesiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.