Politikos užkulisiuose – KT teisėjų pamainos žvalgytuvės

Nors trijų Konstitucinio teismo (KT) teisėjų kadencija baigiasi kitų metų pavasarį, jau dabar vis garsiau aptarinėjama, kas pakeis KT pirmininką Egidijų Kūrį, taip pat Stasį Stačioką ir Vytautą Sinkevičių.
Pagal įstatymą, vėliausiai gruodžio pradžioje turėtų būti žinomi kandidatai į naujuosius KT teisėjus. Juos skiria Seimas pateikus prezidentui, Seimo vadovui ir Aukščiausiojo teismo (AT) pirmininkui.

Tiek Seime, tiek Prezidentūroje jau senokai kalbama, jog neatmestina, kad šalies vadovas Valdas Adamkus KT teisėju Seimui gali pasiūlyti skirti vidaus reikalų ministrą Raimondą Šukį, rašo „Lietuvos rytas”.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Ir pati tokias kalbas esu girdėjusi. Tačiau kol kas prezidentas dekreto dar nepasirašė. Vyksta žvalgytuvės”, – dienraščiui kalbėjo prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė.

Šalies vadovas dekretą dėl savo kandidato teikimo turėtų pasirašyti iki gruodžio pradžios.

„Prielaidų komentuoti nenorėčiau. Tai būtų nesolidu”, – atsakė R.Šukys, paklaustas, ar iškeistų ministro portfelį į KT teisėjo mantiją.

„Galvoju, mintyse yra įvairių variantų”, – apie savo kandidatą į KT sakė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius. „Lietuvos rytui” pasiteiravus, ar tarp kandidatų yra buvęs teisėjas, advokatas Stasys Šedbaras, V.Greičius atsakė nenorįs nei paneigti, nei patvirtinti.

S.Šedbaras anksčiau yra sakęs, kad darbas KT būtų priimtinas, o patirties ir žinių jam pakaktų.

Seimo vadovas Viktoras Muntianas patvirtino jau turįs keletą kandidatų ir bandąs apsispręsti, kuris būtų pats geriausias.

Tačiau V.Muntianas neigė užkulisiuose netylančias kalbas, esą vienas iš pasirinktų kandidatų gali būti jo pirmtakas Seimo pirmininko poste socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas: „Dairausi po akademinę visuomenę, o apie jį negalvoju. Savo sprendimą paskelbsiu laiku”.

Daugelis politikų svarsto, kad KT teisėjo postas A.Paulauskui būtų išsigelbėjimas, nes jo vadovaujamai partijai artėjantys Seimo rinkimai nieko gero nežada.

„Kol kas neturiu planų dirbti Konstituciniame teisme. Jeigu sulaukčiau pasiūlymo, svarstyčiau.

Dabar savo ateitį sieju su politika, nes, manau, yra ką nuveikti”, – kalbėjo teisininkas, buvęs generalinis prokuroras A.Paulauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.