Vokietijos vadinamasis „Volkswagen” įstatymas prieštarauja ES teisei

Europos Teisingumo Teismas paskelbė savo galutinį sprendimą dėl Vokietijoje galiojančio įstatymo, apsaugančio šalies automobilių gamintoją „Volkswagen” (VW) nuo perėmimų. Teismas nustatė, kad įstatymas yra neteisėtas ir prieštarauja Europos Sąjungos (ES) teisei, praneša BBC.

Pagal vadinamąjį „Volkswagen” įstatymą, bet kuris įmonės akcininkas, nepaisant jo turimų akcijų kiekio, negali turėti daugiau nei 20 proc. balsavimo teisių.

Europos Teisingumo Teismo teigimu, toks įstatymas užkerta kelią laisvam kapitalo judėjimui – vienam iš esminių ES principų, neskatina užsienio investuotojų įsigyti „Volkswagen” akcijų. Be to, pagal šį įstatymą Vokietijos vyriausybė neturi teisės skirti narių į VW valdybą.

Vadinamasis „Volkswagen” įstatymas buvo priimtas septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, privatizavus kompaniją. Šis įstatymas leidžia Žemutinės Saksonijos žemei, kurioje įregistruota automobilių gamintoja „Volkswagen”, bei Vokietijos vyriausybei užkirsti kelią kompanijos perėmimui, taip pat paveikti svarbius įmonės sprendimus, pavyzdžiui, susijusius su darbo vietų skaičiaus mažinimu.

Teisingumo ministerijos atstovo teigimu, „mes apgailestaujame, kad Teismas nepripažino mūsų argumentų, kuriais siekiame apginti Vokietiją kaip verslo plėtojimo rinką”.

Vokietijos prabangių automobilių gamintoja „Porsche” šiuo metu valdo 31 proc. „Volkswagen” akcijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.