AT pirmininkas sustabdė nutartį grąžinti mažąją Luisą į Vokietiją

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius pirmadienį sustabdė Lietuvos apeliacinio teismo nutarties, kuria mažametės Luisos Rinau motina įpareigota sugrąžinti dukrą tėvui į Vokietiją, vykdymą.
Nutartis bus sustabdyta, iki teismas išnagrinės generalinio prokuroro skundą šioje didelį atgarsį sukėlusioje vaiko grąžinimo byloje.

Teismo atstovas spaudai Alvidas Jancevičius BNS sakė, kad pagal savo kompetenciją, Aukščiausiojo Teismo pirmininkas turi teisę sustabdyti nutarties vykdymą iki bylos išnagrinėjimo ir sprendimo joje paskelbimo.

Praėjusią savaitę to paties V.Greičiaus vadovaujamo teismo teisėjai atsisakė sustabdyti įsiteisėjusią nutartį dėl vaiko grąžinimo į Vokietiją.

„Visi komentarai rytoj”, – paklaustas dėl tokių skirtingų sprendimų BNS atsakė A.Jancevičius.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas Aukščiausiojo Teismo buvo prašęs patikrinti žemesnės instancijos teismo nutartį grąžinti klaipėdietės Ingos Rinau mažametę dukrą jos tėvui į Vokietiją.

Aukščiausiojo Teismo taip pat buvo prašoma patikrinti žemesnės instancijos teismų priimtas nutartis, kuriomis buvo atsisakyta priimti nagrinėti prokurorų prašymą atnaujinti procesą byloje.

„Lietuvoje tai pirma tokio pobūdžio byla, todėl reikšminga teisminės praktikos formavimuisi,” –

yra sakęs generalinis prokuroras.

Pasak generalinio prokuroro, įvertinant migracijos procesus panašaus pobūdžio civilinių bylų gali daugėti, todėl itin svarbus teisinis šios bylos aspektas – nuo to, kokia Lietuvoje susiformuos teismų praktika, gali priklausyti daugelio mišrių santuokų atžalų teisėtų interesų užtikrinimas.

Kasaciniame skunde keliamas klausimas, ar gali būti taikomas Lietuvos nacionalinėje teisėje įtvirtintas proceso atnaujinimo institutas bylose, kuomet užsienyje gyvenantis tėvas prašo grąžinti į kilmės šalį neteisėtai išvežtą ar negrąžinamą vaiką.

Aukščiausiojo Teismo teisėjų atrankos kolegija konstatavo, kad šiuo klausimu nėra suformuotos teismų praktikos, o, remiantis Teismų įstatymu, viena Aukščiausiojo Teismo funkcijų yra būtent vienodos teismų praktikos formavimas.

Vadovaujantis šiais argumentais, generalinio prokuroro, siekiančio apginti viešąjį interesą, kasacinis skundas priimtinas.

Kovo mėnesį Lietuvos apeliacinis teismas patenkino Vokietijos piliečio M.Rinau prašymą ir nusprendė grąžinti į Vokietiją jo ir lietuvės, klaipėdietės I.Rinau dukrą, kurią motina parsivežė nuolatiniam gyvenimui į Lietuvą.

Su vyru vokiečiu išsiskyrusi mergaitės motina 36 metų I.Rinau jau metus kovoja dėl teisės auginti dukrą Lietuvoje. Vokietijos teismas yra nusprendęs, kad mergaitė turi būti atiduota šioje šalyje gyvenančiam tėvui 38 metų Michaeliui Rinau, nors jis dukters neaugino, o ši kalba tik lietuviškai.

Kilus skandalui, politikai, teisininkai ėmė aiškintis, ar vaiko interesams valdininkai atstovavo deramai. Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) nusprendė, jog Lietuvos vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos išvada, kad Luisa gali būti grąžinta į savo kilmės šalį Vokietiją, pas jos tėvą, buvo netinkamai suformuluota ir padarė žalą vaiko interesams.

Mažosios Luisos Rinau gynėjai Vokietijos ambasados atstovams neseniai įteikė peticijos „Už Luisą” parašų paketą, skirtą Vokietijos nepaprastajam ir įgaliotajam ambasadoriui Lietuvoje Volkeriui Heinsbergui.

Daugiau nei 35 tūkst. parašų remiama peticija ragina nelikti abejingiems vaiko likimui.

Laukdama palankesnių žinių, I.Rinau pastaruoju metu slėpė savo dukterį, nes antstolių kontora įpareigota ją surasti ir perduoti tėvui.

2006 metų liepą mergaitės motina, gavusi mergaitės tėvo leidimą, su dukra išvažiavo į Lietuvą. Būdama Lietuvoje ji pranešė, kad į Vokietiją sugrįžti nežada.

Iki šiol Luisos tėvas beveik nesirūpino dukterimi. Kai jai sukako du mėnesiai, vyras išėjo iš namų ir mažylę pasiimdavo tik kas antrą trečią savaitgalį. Pernai liepą I.Rinau iš Vokietijos išvyko su vaikais atostogauti į Lietuvą ir dėl komplikuotos sūnaus ligos nusprendė atgal nebegrįžti. Po to jokios finansinės paramos iš tėvo mergaitė nesulaukdavo.

Per metus M.Rinau su dukrele praleido tik keturis vakarus, kai pernai gruodį buvo atvažiavęs į teismo posėdį Klaipėdoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.