Ateities spėlionėse – ir tikra, ir juokinga

Už arklius pigesni automobiliai, plastikiniais vamzdžiais iš parduotuvių į namus atkeliaujančios prekės, kopūsto dydžio rožės ir dar galybė prognozių – taip praėjusio amžiaus pradžioje žmonės įsivaizdavo gyvenimą po 2000-ųjų. Įsivaizdavo beveik teisingai.

1900-aisiais viename populiariausių to meto žurnalų „Ladies’ Home Journal” išspausdintame straipsnyje prognozuotas XX amžius panašus į dabartį, nors tuomet autorius šiuo metu įprastus daiktus aprašė kiek kitaip.

„Tai atrodo keistai, bet beveik įmanoma” – pasitaręs su to meto mokslininkais rašė Džonas Efretas Votkinsas straipsnyje „Kas gali atsitikti per ateinančius šimtą metų”.

Įgyvendinti stebuklai

Tikriausiai apie atominę bombą to meto mokslininkai kalbėjo, teigdami, kad per šimtą metų bus sukurti didžiuliai ginklai, galintys iššauti sviedinį toliau nei 25 mylios (40 kilometrų) ir sunaikinti net visą miestą. Palydovu galbūt galima vadinti „skraidančias mašinas”, kurios gali nufilmuoti ar nufotografuoti už šimto mylių esantį priešą.

To meto mokslininkai tikriausiai tikėjosi, kad ateityje vyks labai daug karų, dėl to dauguma „oro laivų”, panašių į automobilius, dažniausiai bus naudojami kariniams ir mokslo tikslams, rečiau – keleivių ir krovinių pervežimui.

Remiantis publikacija, šiuo metu daugiausiai žmonių turėtų keliauti greitaisiais traukiniais, kurie išvysto net 150 mylių (240 km) per valandą greitį, arba elektra varomais greitaeigiais laivais, kurie prasidėjus audrai pakiltų į orą ir lauktų štilio

Beje, praėjusio amžiaus pradžioje perspėta, kad anglis išnyks 2050-2100 metais.

Nenumatė avarijų

Kaip prognozuota, automobiliai tapo pigesni už arklius – gyvulio kainos dabar siekia iki kelių tūkstančių litų, o 20 metų senumo opelį galima įsigyti ir už kelis šimtus.

Galbūt dėl to visiškai neišsipildė vienas to metų spėjimų – didžiuosiuose miestuose eismas vyks tik po žeme arba virš jos, ir dėl to žmonės bus išvaduoti nuo transporto priemonių keliamo triukšmo.

Beje, manyta, kad automobiliai turės nė kilogramo nesveriantį variklį, atliekantį poros ar net daugiau arklių darbą. „Bugatti Veyron” motoras, sveriantis, suprantama, daugiau, turi tūkstantį ir vieną arklio galią.

Kad automobiliai sukels daugybę eismo įvykių, dėl kurių žus galybė žmonių, neužsimenama. Pasirodo, protėviai, kaip ir dabartiniai Lietuvos Seimo nariai, „karo keliuose” neįžvelgė.

Vamzdžiai vietoj interneto

Šiandien galime be didesnio vargo apsipirkti neišeinant iš namų – užsisakyti prekę internetu arba paskambinti į piceriją iš užsisakyti greito maisto į namus.

Tą amerikiečiai numatė jau tada. Tiesa, apie internetą nė žodžiu neužsimenama. Jie manė, kad iš parduotuvių į namus bus nutiesti specialūs vamzdžiai, kuriais prekės pasieks namus.

„Iš pradžių parduotuvės vamzdžiais bus sujungtos su turtingesnių žmonių namais, o laikui bėgant – su visais”, – prognozuota tuomet.

Pietų ruošimas atims mažiau laiko, mat bus parduodama paruošta kepimui mėsa. Klientui ji bus pristatyta minėtais vamzdžiais arba automobiliais. Beje, pabrėžiama, kad ji bus įpakuota specialioje pakuotėje, kurią bus galima grąžinti ir išplovus vėl naudoti.

Aišku, mėsa prieš pristatymą bus nuplauta chemikaluose, tam, kad žūtų mikrobai.

Autorius pataikė tiesiai į dešimtuką, spėdamas, kad fotografai visų gamtos spalvų nuotraukas per kelias minutes galės atsiųsti iš vieno pasaulio galo į kitą, tačiau ne vamzdžiais, o telegrafu.

Numatė mobiliuosius telefonus

Telefonas 1900-aisiais jau buvo išrastas, tačiau jo naudojimo galimybės buvo gan ribotos. Mokslininkai gan taikliai atspėjo, kad 2000-aisiais bevielio ryšio aparatais bus galima susisiekti bet kur ir bet kada, pavyzdžiui Amerikoje esantis vyras galės paskambinti Kinijoje apsistojusiai žmonai. Tuomet tai atrodė sunkiai įsivaizduojama, o šiuo metu išgirdus tokio aparato apibūdinimą iš karto į galvą šautų mintis – mobilusis.

O televizoriaus tuomet dar nebuvo, tačiau mokslininkų galvose jau sukosi mintys, kad žmonės galės matyti tai, kas dedasi už tūkstančio mylių.

„Specialios kameros, elektra sujungtos su ekranu, už tam tikros distancijos esančius vaizdus ir tikrus garsus, šalia žmogaus perkels didžiulio telefono aparato pagalba. Pavyzdžiui, Naujajame Orleane vykstančiu koncertu namuose bus galima gėrėtis taip pat, kaip ir teatre”, – aprašomas televizoriaus prototipas.

Dar sudėtingiau aiškinamas specialus diržas – rentgeno atitikmuo. Tačiau tai galima suprasti iš frazės „nematomais šviesos spinduliais bus galima nufotografuoti ir tirti bet kurią žmogaus kūno dalį”.

Neišsipildžiusios prognozės

Kai kurios praėjusio amžiaus pradžios prognozės buvo per daug drąsios ar naivios, kad joms būtų lemta išsipildyti.

Automobiliuose jau seniausiai naudojamos klimato kontrolės sistemos, o prieš šimtmetį manyta, kad panašūs įrenginiai reguliuos oro temperatūrą visame mieste.

„Karštą ar šaltą orą bus galima reguliuoti panašiai, kaip dabar vandenį vonioje”, – rašyta 1900-aisiais.

Buvo arti tiesos, tačiau nepasitvirtino spėjimas, kad gamtoje visiškai neliks laukinių gyvūnų, jie bus auginami nebent žvėrynuose.

Gaila, kad per šimtą metų neišsipildė gerosios svajonės. Viena jų – universitetuose visiems vyrams ir moterims garantuojamas nemokamas mokslas, studentai už ačiū gaus drabužius, mokslo priemones, nemokamai važiuos iš namų į universitetą bei lankysis pas gydytojus, o vaikai atostogų metu keliaus po visą pasaulį.

Genetiškai modifikuotas maistas?

Pupelės bus runkelių, įvairiausių spalvų rožių žiedai – kopūsto, o žemuogės – obuolių dydžio. Šioje vietoje mokslininkai būtų nesuklydę, jeigu būtų paminėję, kad taip atsitiks po Černobylio atominės jėgainės avarijos.

Tiesa, straipsnyje užsimenama, kad tokio dydžio vaisiai ir daržovės užaugs stikliniuose namuose, kuriuose elektros pagalba „žiema virs į vasarą, naktis – į dieną”, o įvairių spalvų spinduliai privers augalus augti greičiau.

Galbūt dėl to statistinis amerikietis bus 2 centimetrais aukštesnis ir sulaukęs penkiasdešimtmečio atrodys kaip 35-erių, rašoma anuomet. Beje, Amerikoje dabar turėtų gyventi 350-500 milijonų žmonių, nors tik pernai šis skaičius peržengė 300

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.