Baltarusija siūlo Japonijai dalyvauti statant šalyje atominę elektrinę

Baltarusija, pareiškusi norą pradėti kitais metais savo atominės elektrinės statybą, siūlo šioje statyboje dalyvauti Japonijai, ketvirtadienį Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sakė interviu Japonijos agentūrai „Kyodo”.
Neturinti savo energetikos išteklių Baltarusija 2006 metais pirmą kartą pareiškė, jog nori pasistatyti atominę elektrinę su dviem energetiniais blokais po 1000 megavatų, kad apsaugotų savo energetikos sistemą, smarkiai kylant energetikos išteklių kainoms.

Anksčiau Rusijos bendrovė „Atomstrojeksport” sakė, kad norėtų dalyvauti tokioje statyboje, kuri, Minsko skaičiavimais, kainuos 3,5 mlrd. dolerių.

„Mes manome, kad Japonija yra valstybė, kuri gali pastatyti saugiausią pasaulyje reaktorių. Mes labai norėtume bendradarbiauti su Japonija, jeigu ji pasiūlys geriausią pagal kainą, kokybę ir kitus kriterijus projektą”, – sakė A.Lukašenka interviu, kurio ištraukas paskelbė valstybinė agentūra „BelTA”.

Baltarusija, kuri kol kas neapsisprendė dėl sąlygų ir nepasirinko aikštelės, kurioje bus pastatyta elektrinė, anksčiau sakė, kad norėtų pradėti statyti elektrinę 2008 metais.

Tačiau, pasak A.Lukašenkos, statybos terminai gali būti pastūmėti.

„Jei pradėsime statybą 2010 metais, aš manau, 2014 ar 2015 metais mes pastatysime pirmąjį reaktorių”, – sakė jis.

Baltarusija pastaruoju metu daug kalba, kad būtina diversifikuoti energetikos išteklių šaltinius, ketindama gauti naftos Irane ir Azerbaidžane, nes dažnai kyla konfliktų dėl energetikos išteklių kainos su sąjungine Rusija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.