Ministerijoms įspirta už biurokratizmą

Seimo kontrolierius mokesčio už vaikų darželį lengvatų negaunančios kario žmonos skundą pripažino pagrįstu. Valdžios institucijos įpareigotos skubiai užlopyti teisines spragas.

Greitai sukaks metai, kai vilnietė Viktorija Kasparavičienė mina kelių institucijų slenksčius ir rašo įvairius raštus. Profesionalaus kario žmona per tą laiką negavo nei mokesčio už vaikų darželį nuolaidos, nei aiškaus atsakymo kodėl. Kabinetų duris 9 mėnesius varsčiusiai jaunai mamai trūko kantrybė ir ji kreipėsi į Seimo kontrolierių įstaigą. Tyrėjus pašiurpino Švietimo ir mokslo bei Krašto apsaugos ministerijų (ŠMM ir KAM) nerangumas.

Vieni gauna, kiti ne

V.Kasparavičienė pernai gruodį, kai dabar jau dvejų metų sūnų nutarė vesti į darželį, gavo pirmą neigiamą atsakymą. „Darželis man jokio rašto nepateikė, tiesiog atmetė prašymą”, – sakė ji. Neigiamų atsakymų sąrašą vėliau papildė ŠMM ir Vilniaus savivaldybės raštai.

Moteris vylėsi, kad jai bus suteikta 50 proc. nuolaida už ikimokyklinio ugdymo paslaugas, kaip numatyta tikrosios karinės tarnybos karių lengvatų sąraše. Tačiau kompensacija netaikyta motyvuojant, kad jos vyras yra profesinės karo tarnybos karys. Kodėl egzistuoja toks skirtumas, moteriai liko nepaaiškinta.

Juoba kad KAM sekretoriaus Tomo Gražiūno atsiųstame atsakyme teigiama, jog „profesinės karo tarnybos karys atlieka tikrąją tarnybą”.

„Reikalavau to, kas numatyta įstatymo. Žinau, kad kitur už tai kompensuojama – turime draugų kituose miestuose. Už karių vaikų priežiūrą darželyje taikoma nuolaida. Pasirodo, vieniems taiko, kitiems ne”, – pasakojo V.Kasparavičienė.

Nesutvarkė teisės aktų

Tyrimą pradėjęs Seimo kontrolierių įstaigos vadovas Romas Valentukevičius iš švietimo ir mokslo ministrės Romos Žakaitienės gavo prisipažinimą, kad esama teisinių spragų. Paaiškėjo, kad 1995 metų Vyriausybės nutarime „Dėl mokesčio už vaikų išlaikymą ikimokyklinėse įstaigose” ir 1998 metų Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatyme sąvokos skirtingai interpretuojamos. Taigi laisvos interpretacijos trunka beveik 10 metų.

Tyrėjams taip pat buvo pateiktas KAM sekretorės Jūratės Raguckienės kovo mėnesio paaiškinimas, kad ši lengvata turėtų būti taikoma tik privalomąją karinę tarnybą atliekantiems šauktiniams, kurie turi itin menkas pajamas. Tačiau Seimo kontrolierius turi ir po poros mėnesių suformuluotą KAM sekretoriaus T.Gražiūno kiek kitokį paaiškinimą pilietei V.Kasparavičienei. LŽ atsiųstuose KAM teisininkų paaiškinimuose teigiama, kad „atsakymai parengti atsižvelgiant į pareiškėjų pateiktus konkrečius paklausimus, kurie nebuvo tapatūs”.

R.Žakaitienė kontrolierių informavo, kad ruošiamas projektas, kurį priėmus nustos galioti minėtas Vyriausybės nutarimas. Seimo kontrolierius atkreipė dėmesį, kad susirašinėjimai tarp Vyriausybės ir ministerijų vyksta nuo vasario, bet rezultatų nė kvapo.

Žeidžiantis nerangumas

„Kodėl mane turi dominti skirtingos interpretacijos, jei jie per 10 metų nesugeba įstatymų sutvarkyti. Jei aš kažkam kažko nesumokėčiau, tuoj pat prisistatytų antstolis, o valstybei, susidaro įspūdis, įstatymai negalioja”, – piktinosi V.Kasparavičienė.

Moteris tikisi, kad jai bus kompensuota permokėta dalis. Per mėnesį už darželį mokama apie 120 litų, taigi per metus permoka susidaro kiek didesnė nei 700 litų. Tačiau V.Kasparavičienė tikina, kad tai nėra pagrindinis tikslas: „Tampa principo reikalu. Jei gražiuoju neatiduos, kažin ar dėl tokios sumos eisiu į teismus. Pakaktų, kad bent pradėtų laikytis įstatymo ir atsiprašytų už tai, kad vertė jaustis nepatogiai. Kaskart eidama į darželį su prašymu jaučiausi tarsi kažkam kenkčiau, apvogti norėčiau.”

Seimo kontrolierius R.Valentukevičius žadėjo sulaukęs atsakymų iš ministerijų siekti, kad tokioms karių šeimoms būtų išmokėta kompensacija. Jis irgi negailėjo priekaištų ministerijoms: „Tokią problemą galima per mėnesį išspręsti. O čia dvi netoli viena kitos, tame pačiame Vilniaus senamiestyje esančios ministerijos nesugeba susėsti prie vieno stalo. Tai itin ryškus biurokratizmo pavyzdys.”

Su ŠMM ir KAM vadovais – R.Žakaitiene ir Juozu Oleku – vakar LŽ susisiekti nepavyko. ŠMM viešųjų ryšių specialistai informavo, kad Seimo kontrolieriaus raštas gautas ir nagrinėjamas.

KAM specialistai teigia, kad toliau laikosi nuomonės, jog tokios lengvatos gali būti taikomos tik socialiai remtiniems asmenims, o profesinės karo tarnybos kariai tokiems nepriskiriami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.