Pedagogai sieks didesnių algų ir ministrės galvos

Nesulaukusi deramo valdžios dėmesio mokytojų problemoms, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) ketina didesnių atlyginimų bei ministrės galvos siekti įspėjamųjų streikų banga ar net brandos egzaminų boikotu.

Vos prieš kelias savaites, Mokytojo dieną, LŠDPS organizuotas protesto mitingas prie sostinėje liko bevaisis. Anot sąjungos pirmininko pavaduotojo Eugenijaus Jesino, Vyriausybei įteikti reikalavimai atsako nesulaukė.

„Reikalavome nuo lapkričio 1-os dienos mokytojų atlyginimus pakelti 20, o nuo sausio 1-os dienos – dar 30 procentų, galų gale, panaikinti mokytojo teisių ir pareigų disbalansą bei kelti pedagogo statusą. Taip pat pareiškėme nepasitikėjimą ministre ir pareikalavome jos atsistatydinimo. Laukimo terminas baigėsi, o rezultatų – jokių”, – sakė profsąjungietis.

Todėl vakar LŠDPS paskelbė daugiau nebesitaikstysianti su valstybės vykdomu mokytojų genocidu ir pasinaudosianti savo teise pradėti lokalius streikus šalyje.

E. Jesino teigimu, 2 valandų įspėjamieji streikai per šalį nuvilnys lapkričio 5-10 dienomis. Laiką mokyklos rinksis individualiai. Streikuoti, anot pokalbininko, kviečiamos visos šalies mokyklos, kuriose veikia profsąjungos. Konkrečių paruošiamųjų darbų jau imtasi Žemaitijos regione – tikimasi, jog čia vyksiančiuose streikuose dalyvaus 10-12 tūkstančių pedagogų.

Jei valdžios atsako nebus sulaukta ir tuomet, profsąjunga ketina imtis dar radikalesnių veiksmų. E. Jesinas užtikrino, kad profsąjunga pasiryžusi organizuoti terminuotą arba neterminuotą streiką ir, kraštutiniu atveju, brandos egzaminų boikotą.

„Jei nesulauksime konkrečių valdžios veiksmų, nedirbsime kad ir iki Naujųjų metų. Jei susitarti nepavyks ir tuomet, boikotuosime egzaminus: mokytojai nebudės, netaisys užduočių, nevertins. Kaip vaikai? Mes ir norime parodyti, kad už juos atsakingas ne tik mokytojas, bet ir valstybė, šeima”, – sakė profsąjungietis.

Streikų banga neaplenks ir uostamiesčio mokyklų. Vakar vykusiame mokyklų pirminių organizacijų pirmininkų tarybos susirinkime nuspręsta palaikyti Žemaitijos regioną.

Anot LŠDPS Klaipėdos susivienijimo pirmininkės Laimos Juknienės, jau šiandien mokyklose pradedami rinkti parašai, kadangi streikui organizuoti būtinas dviejų trečdalių įstaigos darbuotojų sutikimas.

Šiuo metu pirminės organizacijos veikia 23 uostamiesčio ugdymo įstaigose. Tikimasi, kad streike dalyvaus apie 15 iš jų. Tikslus streikuosiančių mokyklų skaičius turėtų paaiškėti kitą savaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Pedagogai sieks didesnių algų ir ministrės galvos"

  1. KAUNAS

    Pagaliau kazkokie veiksmai, atkakliai siekiant tikslo. Ansciau budavo pasvaiciojama, pagasdinama streikais ir vel nurimdavo. 100% palaikome sia iniciatyva iki visisklos pergales!

  2. Regina

    Seniai laikas. Tik viena bėda, kad mes bailiai. Streikuoti bijom, nes juk gali ir tų kapeikų už darbą nesumokėti, o už neapmokėtą šildymą, vandenį, elektrą tai tuoj antstolius atsiunčia…Čia kainų nepamiršo kilsterti. Tai gal trumpam apsigyvenkim mokyklose ir vanduo, ir šiluma, ir elektra…O ką jau kalbėti apie maisto produktus…, bet juk mokame ir tris kartus dienoje arbatos atsigėrę išgyventi…Be to vaikučių gaila. O vaikučiai ir apspjauna, ir apspardo, o kartais ir užmuša… Kad vaikai nenukentėtų, vienas kitam sprandų nenusuktų, pasaugosim kaip vaikų darželyje. Gaila tų, kurie nuoširdūs, bet jie supras, kad mokytojo batai sovietmetį primena ne šiaip sau dėl mados, o iš bėdos. O gal ir jie kartu su mumis pastreikuos, o paskui drauge padirbėsim ir mokslo skyles užsilopysim. kad tik noro ir supratimo nepritrūktų. TAD VISI KARTU PIRMYN.SĖKMĖS.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.