Bhutto po aštuonerių tremtiems metų grįžo į Pakistaną

Buvusi Pakistano premjerė Benazir Bhutto (Benazir Bhuto) po aštuonerių tremtyje praleistų metų ketvirtadienį grįžo namo.

Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) lėktuvui, kuriuo 54 metų buvusi premjerė atskrido iš Dubajaus, nutūpus Pakistano didžiausiame mieste Karačyje, lėktuve buvę jos šalininkai skandavo „Tegyvuoja Bhutto”.

B.Bhutto, kuri yra pirmoji moteris pasaulyje, vadovavusi islamiškai valstybei, lipdama iš lėktuvo verkė. Ji į tėvynę iš tremties sugrįžta jau antrą kartą, ir jos Karačio gatvėse laukė mažiausiai ketvirtis milijono žmonių.

Tradicinę žalios spalvos tuniką ir baltas kelnes vilkinti buvusi premjerė, kuri taip pat buvo prisiderinusi baltą skarą, savo drabužių spalvas parinko pagal Pakistano vėliavą.

Ji apsiašarojo stabtelėjusi ant paskutinio laiptelio, o paskui galiausiai pastatė koją ant gimtosios žemės.

B.Bhutto, kuri ir tremtyje liko Pakistano liaudies partijos (PLP) lyderė, iš Dubajaus išskrido lydima dešimčių šalininkų, pasipuošusių partijos spalvų – raudonos, juodos ir žalios – šalikais. Su ja taip pat skrido daug žurnalistų ir filmavimo grupių.

B.Bhutto tebėra labai populiari, ypač – gimtajame Karačio mieste. Jai 1986 metais pirmą kartą grįžus iš tremties, ją pasitiko milijonai žmonių, o poros metų ji buvo pirmą kartą prisaikdinta šalies premjere.

„Esu daug vyresnė, daug išmokau per pastaruosius 20 metų, bet mes vis dar kovojame su diktatūra, norime izoliuoti ekstremistus ir kurti geresnį Pakistaną”, – sakė B.Bhutto, paprašyta palyginti šį ir ankstesnį, 1986 metų sugrįžimą namo.

Keli šimtai tūkstančių B.Bhutto šalininkų ketvirtadienį susirinko Karačyje pasitikti iš tremties sugrįžtančios buvusios premjerės.

Tuo tarpu saugumo pajėgos didžiausią Pakistano miestą pavertė tikra tvirtove – sukarintų pajėgų kariai perėmė oro uosto, kur nutūpė B.Bhutto lėktuvas, kontrolę, nes buvo perspėjimų, kad Osamos bin Ladeno „al Qaeda” kovotojai gali bandyti ją nužudyti.

Daugiau kaip 20 tūkst. policininkų ir karių, kuriems padeda sprogmenų specialistai ir dresuoti šunys, patruliuoja gatvėse, kuriomis žmonės turi žygiuoti nuo oro uosto iki Pakistano įkūrėjo Muhammado Ali Jinnah (Muhamado Alio Džinos) mauzoliejaus.

B.Bhutto partija tikino, kad jos pasveikinti ateis milijonas žmonių, o pareigūnai prognozuoja, kad susirinks mažiausiai 100 tūkst. žmonių. Karačyje, kuriame ji gimė, buvo iškabinti didžiuliai plakatai su jos portretu.

Prie M.A.Jinnah tarptautinio oro uosto anksti ryte keli tūkstančiai šalininkų mojavo vėliavomis ir skandavo „Sveika atvykusi, Benazir”. Daugelis jų šoko.

Vėlai vakare šiame uostamiestyje, kuriame gyvena 12 mln. žmonių, švenčiant buvusios premjerės aidėjo šūviai, nors vyriausybė ir uždraudė nešiotis ginklus.

Saugumo pajėgos atidžiai stebi minias, nes baiminamasi, kad provakarietiškų pažiūrų B.Bhutto, pirmoji šios islamiškos valstybės moteris premjerė, gali tapti ekstremistų taikiniu.

B.Bhutto turi dalyvauti eitynėse per Karačį, kurių metų važiuos specialiai įrengtu sunkvežimiu su neperšaunamu stiklu.

„Benazir Bhutto du kartus ėjo ministrės pirmininkės pareigas ir jai bus suteikta apsauga, atsižvelgiant į galimas grėsmes”, – sakė informacijos viceministras Tariqas Azimas (Tarikas Azimas).

Karačio pareigūnai teigė, kad savižudžiai sprogdintojai, susiję su „Al Qaeda” ir talibus remiančiais kovotojais iš Pakistano genčių regiono, besiribojančio su Afganistanu, gali mėginti atakuoti B.Bhutto.

Į Karačį buvo atšaukti visi skrydžiai, kad jame saugiai nusileistų B.Bhutto lėktuvas iš Dubajaus. Oro uostą saugo iš viso 2 500 karių iš sukarintų desantininkų pajėgų, nurodė pareigūnai.

Analitikai mano, kad smunkant Pervezo Musharrafo (Pervezo Mušarafo) populiarumui ir artėjant 2008 metų sausį numatytiems visuotiniams rinkimams, B.Bhutto atvykimas gali esmingai pakeisti politinį šalies kraštovaizdį.

Kariuomenės vadas P.Musharrafas anksčiau šį mėnesį suteikė B.Bhutto amnestiją dėl kaltinimų korupcija, dėl kurių prieš aštuonerius metus ji turėjo palikti šalį, bet po to, kai Aukščiausiasis teismas sustabdė jo pergalės per prezidento rinkimus paskelbimą, šį sprendimą atšaukė.

B.Bhutto nusprendė sugrįžti, nepaisydama P.Musharrafo pakartotų užuominų atidėti jos sugrįžimą namo dėl tebevykstančių teismo procesų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.