Tyrimas: trečdalis pacientų gydytojams atsilygina neoficialiai

Interneto portale Pincetas.lt (www.pincetas.lt) atliktos apklausos duomenimis, šešėlinės ekonomikos mastai valstybinėse gydymo įstaigose gerokai viršija skaidrių atsiskaitymų lygį.

„Paskutiniojo „Lietuvos korupcijos žemėlapio” (paruošto LR STT užsakymu 2005 m.) duomenimis, Lietuvos gyventojai medikus ir visą sveikatos apsaugos sistemą laiko labiausiai korumpuota veiklos sritimi”, – sakė gyd. Mindaugas Žiukas, portalo Pincetas.lt savininkas. Pasak jo, ši nuomonė pagrįsta ir per praėjusius 2 metus neturėjo priežasties pasikeisti. Iš daugiau nei 13 tūkstančių elektroninę anketą internete užpildžiusių pacientų 32,9% teigė savo gydytojui atsilyginę neoficialiai. Tuo tarpu oficialiai mokėję ar primokėję už sveikatos paslaugas teigė 23,4% valstybinių gydymo įstaigų pacientų.

Tyrimo metu portalo Pincetas.lt lankytojai buvo prašomi nurodyti gydymo įstaigą bei gydytoją, kur lankėsi per pastaruosius 12 mėnesių, ir klausiami, kiek už konsultaciją teko sumokėti bei kokios vertės dovanomis ar paslaugomis atsilygino papildomai. Analizuojant duomenis nustatyta, kad visose sveikatos apsaugos sistemos grandyse neoficialūs mokėjimai yra paplitę labiau už oficialiuosius, o dažniausiai susimokėti už gydytojų paslaugas tenka apskričių ligoninėse.

„Ateina laikas baigt kalbėti apie visuotinai prieinamą valstybės finansuojamą medikų pagalbą visais atvejais. Vienokiu ar kitokiu (ir net abiem) būdu už medikų paslaugas susimoka daugiau nei pusė ligoninių pacientų,” – tyrimo duomenis komentavo gyd. Mindaugas Žiukas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.