Tymošenko sako, kad Juščenka sutinka ją matyti premjere

Vienintelė „oranžinės” koalicijos Ukrainos parlamente kandidatė Julija Tymošenko trečiadienį agentūrai „Reuters” pareiškė, kad prezidentas Viktoras Juščenka sutinka ją paskirti ministrų kabineto vadove.
J.Tymošenko jau vadovavo vyriausybei kelis mėnesius 2004 metais, parodžiusi radikalų požiūrį į privatizacijos rezultatų peržiūrėjimą, bet V.Juščenka ją atleido, kai jo aplinka apkaltino premjerę korupcija.

Atsakydama į klausimą, ar valstybės vadovas iš principo sutinka, kad jos kandidatūra būtų iškelta į premjerus, J.Tymošenko sakė: „Tai neatimama susitarimo dalis. Be abejo, taip”.

Pasak jos, V.Juščenka „šiandien sakė, kad tai kandidatūrai, kuri pateikiama, bus pritarta”.

Aukščiausiosios Rados rinkimuose rugsėjo 30 dieną daugumą vietų – 228 iš 450 – gavo prezidentą remiantys J.Tymošenko blokas (JTB) ir partijų „Mūsų Ukraina” ir „Liaudies savigyna” (MULS) susivienijimas.

Šią savaitę „oranžiniai” paskelbė, kad susitarė sudaryti konstitucinę daugumą, kuri, pagal konstituciją, suformuoja vyriausybę.

Ministro pirmininko kandidatūra siūloma, kai deputatai duoda priesaiką ir sudaro daugumos koaliciją. Koalicija siūlo premjero kandidatūrą prezidentui, o prezidentas savo ruožtu teikia ją patvirtinti parlamentui.

„Oranžiniai” šiandien vėl patvirtino, kad koalicija formaliai bus sudaryta pirmąją Rados darbo dieną prieš pradedant balsavimą dėl parlamento pirmininko kandidatūros. Į šį postą pretenduoja MULS bloko lyderis Viačeslavas Kyrylenka.

J.Tymošenko sako, jog jos blokas rems sąjunginės jėgos kandidatą, o pats V.Kyrylenka sakė, kad jo frakcijos nariai „kaip vienas, visi vieningai balsuos ir už Aukščiausiosios Rados vadovo kandidatūrą, ir už kandidatą į ministro pirmininko postą”.

Visi „oranžiniai” sakė, kad parlamento pirmininko postas gali būti atiduotas Volodymyrui Lytvynui, kurio blokas gavo 20 mandatų parlamente, jeigu jis prisijungs prie prezidentą remiančių jėgų koalicijos.

Pats V.Lytvynas anksčiau sakė, kad nesiekia postų ir kol kas nedavė galutinio atsakymo, ar jo jėga prisijungs prie „oranžinių” koalicijos.

Anksčiau po konstitucinės reformos dalis svarbių prezidento įgaliojimų buvo perduota ministrui pirmininkui. Tada prasidėjo varginantys mėginimai pertempti įgaliojimus į savo pusę tarp V.Juščenkos ir dabartinio premjero Viktoro Janukovyčiaus, kurio partija nedaug atsiliko nuo „oranžinių” per pirmalaikius rinkimus.

Pasak „oranžinių” lyderių, sąjungininkai jau parengė ir suderino 12 įstatymų paketą, kurį naujasis parlamentas priims pirmąją savo darbo dieną iš karto po to, kai jo nariai duos priesaiką.

J.Tymošenko sakė, kad į paketą įeina įstatymas panaikinti deputatų neliečiamybę ir įvairias lengvatas, naujos redakcijos įstatymas dėl ministrų kabineto, kurio ankstesnė versija dar labiau susiaurino prezidento įgaliojimus, taip pat įstatymas dėl įsakomojo mandato.

JTB vadovė taip pat pareiškė, jog būsima koalicija numato priimti įstatymą dėl opozicijos, vidaus kariuomenės, valstybės konkursų, vietos savivaldos.

Pirmojo naujo parlamento posėdžio data kol kas nenustatyta, nes oficialūs rinkimų rezultatai dar nepaskelbti, bet anksčiau „oranžiniai” sakė, kad geriausia data – spalio 30 diena.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.