Rolandas Rastauskas ir Saulius Žukas kviečia į diskusiją “Egzistencializmo literatūra: kas po jos?”

Rašytojas Rolandas Rastauskas ir literatūros kritikas bei leidėjas Saulius Žukas kviečia visus, besidominčius egzistencializmo literatūra ir jos įtaka šiuolaikinei Vakarų kultūrai, į diskusiją apie Paulo Bowles’o romaną „Dangaus prieglobstis”.
Renginys vyks spalio 19 d., penktadienį, 19:00 val., Klaipėdos „Baltų lankų” knygyne, spalio 26 d., penktadienį, 19:00 val., Vilniaus „Baltų lankų” knygyne, o spalio 27 d., šeštadienį, 19:00 val., Kauno „Baltų lankų” knygyne, prekybos centruose „Akropolis”. Spalio 20 d., šeštadienį, 18 val., specialus vakaras skaitytojams vyks ir Palangoje, kultūros centre „Ramybė” (Vytauto g. 35, Palanga), kur bus demonstruojami ir pagal šį romaną sukurto filmo fragmentai (rež. Bertoldo Bertolucci).
Paulas Bowles’as dažnai vadinamas vieninteliu tikruoju Amerikos egzistencialistu, nors didžiąją gyvenimo dalį praleido Šiaurės Afrikoje, kurioje ir vyksta „Dangaus prieglobsčio” veiksmas. 1949 m. parašytas romanas plėtoja svarbiausias egzistencializmo filosofijos temas ir yra itin artimas Alberto Camus idėjoms. P. Bowles’o kūryba ir gyvenimo būdas tapo tiltu, jungiančiu egzistencializmą ir bitnikų literatūrą, šis rašytojas buvo tikras maištingųjų bitnikų (Alleno Ginsbergo, Williamo S. Burroughso, Jacko Kerouaco ir kt.) guru.
Kur slypi Paulo Bowles’o įtakos šeštojo bei septintojo dešimtmečio kūrėjų kartai paslaptis? Kaip teigia Rolandas Rastauskas, ši knyga atvėrė vartus į „hip(iškum)o pasaulį, su kurio „paveldu” tebedirba ir svarbiausieji nūdienos prozininkai. Tai žmogžudystės, narkotikų, kraujomaišos, nuolatinių orgijų ir Miesčionio mirties „paveldas”, reiškiantis taip nedaug – tik Civilizacijos galą.”
„Dangaus prieglobstis” – tai romanas apie kelionę, kuri pakeičia gyvenimą. Po Šiaurės Afrikos kraštus keliaujantys sutuoktiniai Kitė ir Portas tikisi išspręsti savo nesutarimus, bet jie neįvertina, kad juose plytinti vidinė dykuma yra platesnė už pačią Sacharą. Kaip teigia Rolandas Rastauskas, „šitą knygą įveikti – tai nelyg dykumą pereiti”.
Šis susitikimas – tai ciklo „Laikas su knyga”, kurį organizuoja „Baltų lankų” knygynai bei leidykla ir remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, dalis. Tiek suaugusiems, tiek patiems mažiausiems skirtos akcijos tikslas – paskatinti kuo daugiau skaityti. Vieši literatūriniai renginiai skirtingo amžiaus skaitytojams organizuojami du kartus per mėnesį iki pat šių metų pabaigos. Jų metu visuomenei pristatomos įvairios temos, skirtingo žanro ir laikotarpių autoriai, vyksta susitikimai, diskusijos, improvizaciniai vaidinimai.

Renginiai vyks:

Spalio 19 d., penktadienį, 19:00 val., „Baltų lankų” knygyne Klaipėdos prekybos centre „Akropolis”
Spalio 20 d., šeštadienį, 18:00 val., kultūros centre „Ramybė”, Vytauto g. 35, Palangoje
Spalio 26 d., penktadienį, 19:00 val., „Baltų lankų” knygyne Vilniaus prekybos centre „Akropolis”
Spalio 27 d., šeštadienį, 19:00 val., Kauno „Baltų lankų” knygyne Kauno prekybos centre „Akropolis”
Renginių metu romano ištraukas skaitys ir su skaitytojais diskutuos rašytojas Rolandas Rastauskas bei „Baltų lankų” leidyklos vadovas, literatūrologas Saulius Žukas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.