Vilniaus mažajame teatre – premjeros vaikams ir naujovės jaunimui

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras su kaupu tęsi duotą pažadą kasmet pristatyti po vaikišką spektaklį. Dar šiemet mažieji žiūrovai galės išvysti dvi premjeras: Mažojo teatro aktorės Gintarės Latvėnaitės inicijuotą ir režisuotą muzikinį improvizacijų spektaklį „Mano batai buvo du” ir LMTA ketvirtojo režisierių kurso studento Pauliaus Ignatavičiaus „Grybų karą” pagal Justiną Marcinkevičių.
Spektaklis-žaidimas „Mano batai buvo du”, kurio premjera įvyks spalio 28 d., skirtas patiems mažiausiems teatro žiūrovams. Ikimokyklinio meninio ugdymo mokykla „Strazdanėlės”, kurioje keletą metų dirba G. Latvėnaitė, jau pabandė į Mažąjį teatrą atvesti tuos vaikus, kurie dar tik pradeda pažinti pasaulį. Dvejus metus iš eilės pavasarį teatro scenoje kartu su savo tėveliais pasirodė vos kelių mėnesių sulaukę „artistai”. Šįkart G. Latvėnaitė į pagalbą pasitelkė Mažojo teatro aktorius Audrių Bružą ir Jokūbą Bareikį, taip pat kitais metais aktorystės studijas baigiančią Indrę Patkauskaitę, scenografę, Vilniaus dailės akademijos absolventę, Simoną Biekšaitę ir kompozitorių, vaikiškų operėlių autorių Petrą Kričeną. Pasak G. Latvėnaitės, mintis kurti spektaklį „Mano batai buvo du” jai kilusi, pastebėjus, kaip jos metukų sūnus susidomėjęs žaidžia su prieškambaryje sustatytais batais. Šiemet „Strazdanėlių” vasaros stovykloje su savo auklėtiniais aktorė pabandė kurti nedideles improvizacijas „batų tema”. G. Latvėnaitė pasakojo labai nustebusi, kad vaikams įdomiau žaisti su batais negu su įmantriais žaislais. Batai naujajame spektaklyje pavirs telefonu, laivu ir dar daug kuo… Aktoriai vaikus kvies kartu dainuoti įvairių muzikinių stilių daineles, sufleruoti sceninius sprendimus.
Antroji premjera, kuri įvyks gruodžio 2 d. ir įsuks į artėjančių švenčių sūkurį, pakvies šiek tiek vyresnius vaikus. Trumpas ir bene labiausiai vaikų pamėgtas epizodas iš „Mažojo teatro pasakų” virs nuotaikingu valandos trukmės spektakliu. Režisieriaus P. Ignatavičiaus teigimu, jis su studijas bebaigiančiais būsimaisiais aktoriais ir režisieriais toliau bandė eiti aktorinių improvizacijų keliu, išbandytu „Mažojo teatro pasakose” ir „Coliukėje”. Įkvėpti kurso vadovo Rimo Tumino, jie stengėsi atsiduoti žaidimui taip, kaip tai daro vaikai, ir pasikliauti vaizduote. „Grybų kare” skambės ne tik Justino Marcinkevičiaus tekstas: vienas „grybas”, labai norėjęs dalyvauti spektaklyje, pats susikūrė sau tekstą… Be to, aktoriai atrinko įvairių autorių dainų, taip pat jie ir patys kuria eiles bei muziką. Scenoje „gyvai” gros ir „grybų” orkestrėlis. O visam „grybų paradui” vadovaus kompozitorius Andrius Kulikauskas.
Vilniaus mažasis teatras žada dar vieną naujovę, susijusią su jaunąja auditorija. Siekdamas atsikovoti paauglių, akademinio ir „klubinio” jaunimo dėmesį, teatras nuo 2008-ųjų sausio pradės įgyvendinti programą, kuri vadinsis „Kuprinių diena”. Antradieniais teatre bus laukiamas jaunimas, kuris turės galimybę ne tik pamatyti naujausius teatro spektaklius, bet ir pabendrauti naujai atgimusiame teatro klube-kavinėje „Po spektaklio”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.