Šventojoje atrastas jūrų liežuvis

Lietuvos žuvų sąrašas pasipildė dar viena rūšimi – jūriniu liežuviu: tai į plekšnę panašus gyvūnas, kuris į Baltijos jūrą atklydo iš vakarinės Baltijos dalies.

Žuvį sugavo Šventosios žvejys Antanas Valiukas, kuris visus šalies ichtiologus jau buvo nustebinęs prieš keletą metų, kai pagavo ir į Lietuvos jūrų muziejų (LJM) pristatė tuo metu išnykusiu mūsų vandenyse vadintą eršketą.

Iki šiol Lietuvos vandenyse dar nematytas paprastasis jūrų liežuvis jūroje ties Šventąja pagautas spalio 6 dieną.

A. Valiukas laimikį gyvą nugabeno į LJM, tačiau į tinklus papuolusi žuvis muziejaus akvariume neišgyveno, nes buvo juose susižalojusi.

„Antano dėka Lietuvos ichtiofaunos sąrašas pasipildė nauja plekšninių šeimos žuvimi,” – sakė LJM akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius.

Sugautas paprastasis jūrų liežuvis buvo 29 cm ilgio ir 290 g svorio, tačiau ši rūšis gali užaugti iki 60-70 cm ilgio ir 3 kg svorio bei yra labai vertinama dėl skonio.

Jūrų liežuviai paplitę Juodojoje, Viduržemio, Šiaurės jūrose ir Vakarų Europos Atlanto vandenyno pakrantėse. Kaip ir dera plekšnėms, dieną praleidžia užsikasę smėlyje, o naktį medžioja smulkius moliuskus, kirmėles bei kitus dugno bestuburius.

„Vakarų ekspresui” LJM atstovė spaudai Nika Puteikienė sakė, kad A. Valiuko pavyzdžiu galėtų pasekti ir kiti žvejai.

„Prieš keletą metų jis sugavo išnykusiu laikytą eršketą ir atgabeno jį mums. Mokslininkai nustatė, kad tai – hibridinis eršketas, atsitiktinai patekęs į Baltijos jūrą, nes hibridai veisiami tvenkiniuose, auginami pramoniniu būdu. Tai buvo savotiška sensacija”, – teigė N. Puteikienė.

Atvejai, kai naujos rūšies žuvis mūsų vandenis pasiekia ne su laivų balastiniais vandenimis – labai reti. Šiemet nauja rūšis Baltijos jūroje Lietuvos vandenyse sugauta pirmą kartą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.