Putinas Irano valdžiai padarė „specialų pareiškimą” dėl šalies branduolinės programos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas padarė „specialų pareiškimą” dėl prieštaringos Irano atominės programos ir kitais klausimais, pranešė trečiadienį nacionalinei informacijos agentūrai Irano vyriausiasis derybininkas Ali Larijani (Alis Laridžanis), nesileisdamas į detales.
Pasaulio visuomenė atidžiai sekė vienos dienos V.Putino vizitą į Teheraną tikėdamasi, kad Maskva gali išspręsti Vakarų ir Irano prieštaravimus dėl pastarojo atominės programos.

Iranas neigia JAV kaltinimus bandant sukurti branduolinį ginklą ir atsisako vykdyti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos reikalavimus nutraukti urano sodrinimo darbus. Kai kurių analitikų nuomone, V.Putinas galėjo pasinaudoti savo vizitu į Iraną, kad pasiektų diplomatinį kompromisą.

Rusijos vadovas, pareiškęs, jog nerado jokių įrodymų, kad Irano atominė programa gali būti siejama su kokiais nors kariniais tikslais, susitiko su aukštais Irano valdininkais, tarp jų ir su šalies dvasiniu vadovu ajatola Ali Khamenei (Aliu Chamenėjumi), kurio nuomonė visais klausimais, įskaitant branduolinę politiką, yra lemiama.

Ajatola pažadėjo, kad Iranas išnagrinės V.Putino pasiūlymą, pranešė oficiali šalies informacijos agentūra IRNA.

Rusija, padedanti Iranui statyti pirmąją šalies atominę elektrinę, pritarė dviem limituotų JT sankcijų šiai islamo respublikai paketams.

Tačiau Maskva priešinasi trečiajam, rimtesniam žingsniui, kurį inicijavo JAV ir jų vienminčiai Europoje, ir kurias taptų bausme Iranui už atsisakymą nutraukti branduolinę programą, kurią realizavus gali būti sukurtas branduolinis ginklas.

Iranas tvirtina, kad jo atominė technologija yra taiki.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.