„Gazeta Wyborcza”: Rusijos naftotiekiai – KGB generolo rankose

Naujuoju Rusijos naftotiekių viršininku tapo Nikolajus Tokarevas, kuris laikomas Vladimiro Putino bičiuliu dar nuo tų laikų, kai jie dirbo KGB žvalgybininkais Vokietijos Demokratinėje Respublikoje, rašo Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza”.

Nors dar maždaug pusė Rusijos naftos pramonės tebėra privačių investuotojų rankose, Maskva gali sėkmingai ją reguliuoti, turėdama naftos transporto ir eksporto vamzdynų monopolį. Juos valdo valstybinė kompanija „Transneft”, kuri sprendžia, kiek naftos konkrečiais vamzdžiais gali eksportuoti naftos koncernai. O nuo to priklauso jų pelnas, kadangi naftos ir degalų kainos Rusijoje yra kur kas mažesnės nei pasaulio rinkose.

Iki šiol Rusijos naftotiekių caras buvo Semionas Vainštokas, kurio visa profesinė karjera susijusi su naftos pramone. „Transneft” vadovu jis tapo prieš aštuonerius metus, netrukus po to, kai V. Putinas užėmė Rusijos premjero postą. Bet prieš mėnesį V. Putinas paskyrė S. Vainštoką vadovauti valstybinei korporacijai, kuri rengia Sočį 2014 metų žiemos olimpinėms žaidynėms.

Pirmadienį paskelbta, kad naujuoju „Transneft” prezidentu tapo 56 metų N. Tokarevas. Su naftotiekių kompanija jis susipažino jau 1999 metais, kai kelis mėnesius buvo jos viceprezidentas saugumo ir tarptautinių santykių klausimams. O nuo 2000 metų iki dabar jis vadovavo valstybiniam koncernui „Zarubežneft”, užsiimančiu investicijomis į telkinius užsienio šalyse, tarp kurių – Irakas ir Vietnamas.

Rusijos žiniasklaida praneša, kad N. Tokarevas yra artimas V. Putino pažįstamas dar nuo darbo KGB pirmojoje vyriausiojoje valdyboje laikų. Pasak dienraščio „Kommersant”, juos abu KGB buvo nusiuntęs į komunistinę Rytų Vokietiją ir jie ten netgi dirbo toje pačioje žvalgybos grupėje.

Po to nuo 1996 metų abu darbavosi prezidento Boriso Jelcino administracijoje. N. Tokarevas joje buvo firmos, valdančios Rusijos turtą užsienyje, vadovo pavaduotojas.

Dienraščio „Vedomosti” duomenimis, dabar N. Tokarevas turi generolo majoro laipsnį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.