VSD nebenori veltis į liustraciją

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Povilas Malakauskas norėtų išgryninti savo vadovaujamos tarnybos funkcijas ir atsisakyti dalyvavimo liustracijos procese.

„Žvalgyba ir kontržvalgyba turi turėti kuo mažiau sąsajų su išore, kad būtų kuo mažiau galimybių pasinaudoti viena ar kita situacija ir diskredituoti arba kompromituoti žvalgybą ir kontržvalgybą. Tai yra vienas esminių principų. (…) Jau tikrai atėjo laikas funkcijas išgryninti ir minimizuoti riziką tokiai svarbiai tarnybai”, – trečiadienį žurnalistams aiškino VSD vadovas.

Jis pridūrė esąs skeptiškai vertinąs VSD dalyvavimą liustracijos procese, nes tai, jo nuomone, nėra natūrali žvalgybos ar kontržvalgybos funkcija.

Tiek pagal ankstesnės redakcijos, tiek pagal naująjį įstatymą VSD deleguoja savo atstovus į Liustracijos komisiją.

Praėjusią savaitę priimtas naujasis įstatymas, apibrėžiantis asmenų, slapta bendradarbiavusių su Sovietų Sąjungos specialiosiomis tarnybomis, registraciją, prisipažinimą ir įtraukimą į įskaitą, numato, jog Liustracijos komisiją sudarys 7 nariai, kurių po 2 siūlys prezidentas, generalinis prokuroras, Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro generalinis direktorius bei 1 narį siūlys VSD vadovas.

Šiuo metu į VSD funkcijas, greta žvalgybos, kontržvalgybos, antiteroristinės veiklos, valstybės paslapčių bei šaliai svarbių strateginių objektų apsaugos, VSD kompetencijai priskirtinų nusikaltimų tyrimo, patenka ir įstatymų, susijusių su liustracijos procesu, įgyvendinimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.