LNK „Nepriklausomoje paieškų tarnyboje” – „braliukų” istorijos

„Nepriklausomoje paieškų tarnyboje” – dvi „braliukų” istorijos iš Latvijos. Žodis broliukai čia tinka labiau, nei galima įsivaizduoti. Abu laidos herojai – ir Valerijus iš Jelgavos, ir Vladimiras iš Rygos – Lietuvos piliečiai.

Valerijus pats kreipėsi į „Nepriklausomą paieškų tarnybą”. Prašė to paties, kaip ir visi: surasti ką nors iš savų. Jo tėvas – lietuvis. Mama – rusė. Jis pats gimė Latvijoje. Prieš porą metų priėmė Lietuvos pilietybę. Studijoje klausantis Valerijaus atrodė, kad vaikinas atvyko ne į gyvenimo istorijų, o į politinių debatų laidą. Neraginamas ir su neapykanta kalbėjo apie Latvijoje priimtą pilietybės įstatymą, jo taikymo pasekmes. Pasekmė – Valerijus, nors ir gimęs bei visą laiką gyvenęs toje šalyje, negavo gimtinės pilietybės. Jo pilietinis statusas – ne Latvijos pilietis. Nes pagal griežtus to paties įstatymo reikalavimus, jo abu tėvai nėra gimę Latvijoje, todėl ir vaikas negali gauti tos šalies pilietybės.

Savo politinio pareiškimo, kurį neraginamas perskaitė mūsų studijoje, intonacijomis Valerijus buvo labai panašus į tuos Estijos rusakalbius, dar taip neseniai siautusius Talino gatvėse, kai bronzinio kario statula buvo perkelta iš vienos vietos į kitą.

Ketvirtadienį laidoje – Lietuvos piliečio, gimusio ir gyvenančio Latvijoje, artimųjų paieškos ir jo nuoskauda apie tos šalies pilietybės įstatymą. Manote, kas nors Valerijaus laukė Lietuvoje?

Vladimiro istorija kitokia. Buvęs vilnietis, buvęs garsiausias Jūrmalos kurorto barmenas, kurį dar prieš penkiolika metų norėjo pažinoti kiekvienas, nes be pažįstamų patekti į elitinį restoraną nebuvo įmanoma… Po aštuonerių metų nežinios apie sūnų, į mūsų laidą dėl Vladimiro paieškos kreipėsi jo mama. Ji žinojo tik tiek, kad, išvykęs iš Vilniaus, sūnus gyveno Latvijoje.

„Nepriklausoma paieškų tarnyba” – ketvirtadienį. 19. 10 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.