Putinas pakvietė Irano prezidentą į derybas Maskvoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pakvietė Irano prezidentą Mahmoudą Ahmadinejadą (Mahmudą Ahmadinedžadą) atvykti į Maskvą deryboms, pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax”.
Toks kvietimas buvo duotas po V.Putino susitikimo su M.Ahmadinejadu, kuris priešinasi Vakarų valstybių raginimams sustabdyti branduolinius darbus, skirtus, pasak Vašingtono atominei bombai pasigaminti. Teheranas tvirtina, kad jo tikslai yra vien taikūs.

„Ahmadinejadas su dėkingumu priėmė kvietimą. Šalys susitarė diplomatiniais kanalais suderinti šio vizito datą”, – bendrą abiejų lyderių pareiškimą cituoja „Interfax”.

V.Putinas taip pat sutiko laiku paleisti Bušehro atominę elektrinę.

„Bušehro atominė elektrinė bus pastatyta ir paleista pagal sutartą grafiką, – sakoma pareiškime. – Šalys … vėl patvirtino, kad to ir toliau bus siekiama griežtai laikantis jų įsipareigojimų pagal sutartį dėl branduolinių ginklų neplatinimo”.

Dėl minimos elektrinės statybos darbų Rusija buvo įtraukta į tarptautinį ginčą dėl Irano branduolinių ambicijų.

Jungtinės Valstijos, kurios drauge su kai kuriomis kitomis Vakarų valstybėmis šią elektrinę laiko potencialia galimybe Iranui pasigaminti branduolinių ginklų, ragino Maskvą sustabdyti jos statybą.

Rusijos rangovai ne kartą nukėlė elektrinės statybos pabaigos terminą, todėl tarp Maskvos ir Teherano atsirado įtampa.

Maskva dėl tų atidėliojimų kaltino finansines problemas. Tačiau daugelis stebėtojų anksčiau sakė, jog Rusija vilkina dėl to, kad ne visiškai pasitiki M.Ahmadinejadu ir baiminasi priešiškos tarptautinės reakcijos, jei tieks Bušehrui branduolinį kurą.

Teheranas sako, kad branduolinių technologijų jam reikia tik elektros energijai gaminti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.