Studentas ir alus – nebeatsiejama

Alų geria ir vaikinai, ir merginos. Geria todėl, kad tai pigiausias alkoholinis gėrimas. Be jo nebeįsivaizduojamas laisvalaikis, atsipalaidavimas, drąsa. Tačiau medikai teigia, kad alus kenkia atminčiai, slopina spermatozoidų brendimą ir vyriškojo lytinio hormono testosterono sintezę, todėl suaktyvėja moteriškieji hormonai.

Drąsiau susipažinti

„Alus – varomoji jėga. Jo išgėręs atsipalaiduoji, laisviau jautiesi, lengviau susipažįsti ir bendrauji su merginomis. Mes, grupė draugų, kiekvieną ketvirtadienį susirenkame alaus bare. Tai jau tapo tradicija”, – viename Kauno bare iš didelio bokalo gurkšnodamas gėrimą su puta pasakojo Vytauto Didžiojo universiteto studentas Eigintas.

Jis jautėsi jau gana laisvai ir mielai bendravo su žurnalistais. Prisipažino, kad alų geria dažniau nei kartą per savaitę. Parduotuvėje perka pigesnį, dviejų litrų talpos plastikiniuose buteliuose. Studentai juk nėra turtingi žmonės.

Prie kito stalelio sėdėjęs Edvinas taip pat buvo atviras. „Studijuoju Vilniuje, tai ten alų geriame per piltuvėlius. Tai – atrakcija ir greičiau svaigina. Pirmakursiai, atvykę iš provincijos, pamatę tokį alaus gėrimo būdą apsvaigsta iš nuostabos, bet vėliau jiems tai patinka”, – pasakojo taip pat alų gėręs Edvinas

Ši tradicija atėjusi iš JAV. Į skrandį per keletą sekundžių supilamas visas bokalas alaus. Toks alaus gėrimo būdas, skirtingai nei lėtas, greitai apsvaigina.

Geria per šiaudelį

Tačiau ir Kauno bare teko pamatyti kiek neįprastą vaizdelį: per šiaudelį alų gurkšnojo būrelis merginų. Iš pradžių jos teigė nenorinčios su žurnalistais kalbėti apie alaus gėrimą. Bijojo, kad gali būti pasmerktos Kauno medicinos universiteto, kuriame studijuoja, dėstytojų. Patikinus, kad jų pavardžių nė neketiname klausti, sutiko pasidalyti mintimis apie alų.

„Mes, skirtingai nei vaikinai, kiekvieną vakarą alaus negeriam. Tai darome tik vakarėlių metu. Mielai gertume likerį, bet jis kol kas mums per brangus. Dėl kainos, o ne dėl skonio tenka rinktis alų. Be to, šis gėrimas neatsibosta, jo žala ar nauda priklauso nuo vartojimo dažnumo ir kiekio. Ko per daug, tas visuomet kenkia sveikatai”, – samprotavo studentė Jūratė.

Buteliai kaupiami balkonuose

Studentų bendrabučių balkonuose per pusantro studijų mėnesio jau susikaupė kelios dešimtys tuščių alaus butelių, o pavasarį, sako, jiems išvežti reikės nemažo automobilio. Žinoma, jei alus nepakenks pirmakursiams išlaikyti pirmąją sesiją. Dažnai jis pakiša koją tiems, kurie apsvaigsta vien nuo laisvės, ištrūkus iš tėvų namų ir globos.

Studentams alus – pigiausias alkoholinis gėrimas. Kai kurie jį vadina skysta duona, tvirtindami, kad aluje yra daug maistingų medžiagų ir vitaminų. Išgėrei, ir sotus!

Labai kenkia atminčiai

Nors studentai vadovaujasi nuomone, kad alų gerti sveika, tam prieštarauja medikai. Jie sako, kad alus, kaip ir bet kuris kitas alkoholinis gėrimas, vartojamas dideliais kiekiais, daro ne ką mažesnę žalą nei degtinė ar kiti stiprieji gėrimai.

Tik nealkoholinis alus gali būti vadinamas skysta duona. Visas kitas šiais laikais gaminamas alus yra nuo 4 iki 8 laipsnių stiprumo, pusė litro alaus prilygsta 50 gramų degtinės. Vadinasi, kasdien geriant po litrą alaus suvartojama po 100 gramų alkoholio. Tai veda į priklausomybę nuo jo arba, kitaip tariant, į alkoholizmą.

„Saikingas alaus vartojimas yra toks, kai žmogus gali gyventi neišgėręs bei nuolatos negalvodamas apie šį gėrimą”, – tvirtino Kauno priklausomybės ligų centro direktorius gydytojas Tautvydas Zikaras.

Gydytojai teigia, kad alus kenkia atminčiai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kasdien vartojantieji alų sunkiau įsimena naują informaciją. Alus kenkia širdies raumeniui, jis tampa mažiau elastingas ir sunkiau pumpuoja kraują. Vyrams alus slopina spermatozoidų brendimą ir vyriškojo lytinio hormono testosterono sintezę, todėl suaktyvėja moteriškieji hormonai.

Teigiama, kad žmogui per dieną galima suvartoti ne daugiau kaip 38 gramus spirito, o jo tiek yra trijuose šimtuose gramų alaus. Jaunam žmogui arba ligoniui ir toks kiekis yra didelis. Taigi, alų gerti sveika sveikam žmogui retkarčiais ir nedaug.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.