ES galima įtikinti, kad Ignalinos AE veikimas būtų pratęstas – V. Adamkus

Prezidentas Valdas Adamkus įsitikinęs, kad Lietuvai pavyktų įtikinti ES pratęsti Ignalinos atominės elektrinės veikimą, tačiau pažymi, kad elektros energijos bado bet kuriuo atveju nebus.

„Visų pirma reikia įvertinti esamą padėtį, būsimą padėti ir tada argumentų kalba eiti, kalbėtis, derėtis – aš manau, kad čia yra racionalu ir būtina. Aš manau, kad galima (įtikinti – BNS). Kadangi ten yra daug protingų žmonių ir matydami labai realią situaciją, kadangi esme ES nariais, ir tuo pačiu ES irgi yra svarbu nesugriauti vienos iš savo narių viso ekonominio gyvenimo. Manau, kad pastatyti (naujos AE) iki 2009 mums tikrai nepavyks, reikia tikėtis, kad jeigu dabar neuždelsime tuščiomis kalbomis, tai turėtume iki 2012 pasistatyti. Dvejų ar trejų metų laikotarpiui, aš manau, protingi žmonės visuomet gali susitarti”, – interviu Žinių radijui sakė V.Adamkus.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė paaiškino BNS prezidento poziciją, kad Lietuva neatsisako vykdyti įsipareigojimo uždaryti IAE sutartu laiku. Tačiau, prezidento nuomone, Lietuva neturėtų praleisti progos Europos komisijai išsakyti susirūpinimą dėl savo energetinio saugumo ir galimo poveikio ekonomikai. Juo labiau, kad pastaraisiais metais smarkiai pabrango dujos ir nafta, Lietuva susiduria su vienintelio tiekėjo patikimumo problema. Todėl Lietuvai reikėtų atlikti ekonominės situacijos po IAE uždarymo įvertinimą ir kreiptis į Europos Komisiją, kad ji pasiūlytų atitinkamą sprendimą.

Prezidento teigimu, Lietuvos argumentais siekiant 2009 neuždaryti Ignalinos jėgainės turi būti naujos atominės elektrinės pastatymo planai.

„Svarbiausia yra tai, kad mes turime naują statomą elektrinę, kad kažkur vidury kelio nutraukti mums bet kokį tolimesnį tiekimą, šaltinius, kuriais mes šiandien dirbame, būtų neprotinga, nelogiška. Aš manau, kad kiekvienas protinga įstaiga ar žmogus, supras, tai galima argumentuoti ir žiūrėti, kiek galima pratęsti, kad galima būtų iš vienos sistemos pereiti į kitą”, – dėstė šalies vadovas.

Presidentas teigia nematantis didelės elektros bado grėsmės pereinamuoju laikotarpiu net ir nepavykus susitarti dėl Ignalinos jėgainės uždarymo termino nukėlimo ir vardjo alternatyvas.

„Aš lapkričio viduryje lankysiuosi Švedijoje, jau dabar esu kalbėjęs dėl galimybės susijungti su Švedija per Baltijos jūrą, per Estiją, ir gauti iš Švedijos elektros. Tai yra labai realu, tai galima padaryti per dvejus metus. Antra vertus, Vilniaus energetikos konferencijoje, kuri tik ką pasibaigė, Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, žinodamas apie susidariusią padėtį, man pats pasiūlė, kad reikalui esant Ukraina yra pasiruošusi Lietuvai parduoti elektros energijos. Taip kad be elektros mes tikrai neliksime”, – pasakojo V.Adamkus.

Kalbėdamas apie planuojamą statyti naują atominę elektrinę, prezidentas ragino mažiau kalbėti ir pereiti prie konkrečių darbų.

„Mes turime pasistatyti, negalima klausimo kelti, ar pavyks. Nieko nedelsdami mes patys turime susitvarkyti, kas ją statys, kaip dalinsimės finansinį svorį tarp mūsų. Tada susėsti prie stalo nieko nedelsiant su mūsų pagrindiniais šios statybos dalyviais, būtent latviais ir estais, su kuriais nematau jokios problemos,. O Lenkija – jie labai aiškiai konferencijos Vilniuje metu išsakė, kad jiems ta elektrinė yra irgi būtina”, – sakė V.Adamkus.

Jo teigimu, Lenkijos keliami reikalavimai gauti daugiau, nei planuota, elektros energijos yra suprantami.

„Aš išsamiai kalbėjau su Lenkijos prezidentu ir kitais Lenkijos pareigūnais – jiems tas elektros pareikalavimas vystant jų ekonominį gyvenimą, pramonę, yra būtinas, kitos išeities jiems nėra. Taip kad iš jų pozicijų išeinant, jeigu mes tokią problemą turėtume, ir mes stengtumėmės gauti tos elektros tiek, kiek mums jos reikia”, – teigė šalies vadovas.

Lietuva yra įsipareigojusi uždaryti Ignalinos atominę elektrinę 2009 metais ir kartu su Baltijos valstybėmis bei Lenkija planuoja statyti naują atominę elektrinę.

Tačiau už energetiką atsakingas Europos Komisijos narys Andris Piebalgas praėjusią savaitę paragino Lietuvą net negalvoti apie Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimą.

„Jėgainė turi būti uždaryta numatytu laiku, nes tai įrašyta sutartyje dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES). Be to, numatytas uždarymo kompensavimo mechanizmas. Skiriami pinigai bus prarasti, jeigu įsipareigojimai nebus vykdomi. Galų gale, uždarymo data nėra jokia staigmena Lietuvai”, – „Kauno dienai” praėjusią savaitę sakė A.Piebalgas ir pridūrė: „Nešvaistykite laiko tuščioms diskusijoms”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.