Tymošenko blokas iškels naujo premjero, o „Mūsų Ukraina” – parlamento pirmininko kandidatūrą

Susitarime dėl demokratinių jėgų koalicijos naujoje Aukščiausiojoje Radoje sudarymo numatyta, kad kandidatūrą į Ukrainos ministro pirmininko postą siūlys Julijos Tymošenko blokas (JTB), pranešė pati šio bloko lyderė.
„Susitarime nustatyta, kad kandidatūrą į parlamento pirmininko postą siūlys partijų „Mūsų Ukraina” ir „Liaudies savigyna” susivienijimas (MULS), o į ministro pirmininko postą – Julijos Tymošenko blokas, – sakė J.Tymošenko pirmadienio vakarą bendroje JTB ir MULS lyderių spaudos konferencijoje.

„Aš noriu konstatuoti, jog po pirmalaikių rinkimų parlamentas pasikeitė, valdžia Ukrainoje pasikeitė”, – sakė ji ir pabrėžė, kad „čia jokių intrigų nėra”.

Pasak J.Tymošenko, prezidentas antradienį susipažins su susitarimu, o trečiadienį ramiai priims sprendimą.

Kaip pažymėjo MULS vienas lyderių Viačeslavas Kyrylenka, kandidatūrą į vidaus reikalų ministro postą pasiūlys „Liaudies savigyna”.

Pirmadienio vakarą JTB ir MU-LS lyderiai parafavo susitarimą sudaryti demokratinių jėgų koaliciją 6-ojo šaukimo Radoje.

Pasak V.Kyrylenkos, šis susitarimas be pakeitimų bus pasirašytas pirmąją naujos Rados posėdžio dieną. Jis pabrėžė, kad MULS koalicija su Regionų partija ir Komunistų partija neįmanoma.

Pagal įstatymus, naujos sudėties parlamentas turi susirinkti į pirmąjį posėdį per 30 dienų po to kai bus paskelbti oficialūs rinkimų rezultatai, kuriuos Centrinė rinkimų komisija paskelbė pirmadienį.

Savo ruožtu J.Tymošenko pranešė, jog demokratinių jėgų koalicija tęs derybas su Volodymyro Lytvyno bloku, kad ši jėga įeitų į koaliciją.

„Savitarpio supratimą (su V.Lytvyno bloku) mes ketiname surasti… Kuo stipresnė bus koalicija, kuo daugiau deputatų dalyvaus joje, tuo geriau”, – sakė ji, vildamasi, kad su V.Lytvyno bloku pavyks sudaryti susitarimą dėl bendro darbo.

JTB lyderė taip pat pareiškė, kad tuo pačiu metu su naujos valdžios Ukrainoje sudarymu bus suformuota nauja valdžia ir šalies sostinėje – Kijeve.

„Mes kruopščiai parengsime ir priimsime tiesiog paketu iki to laiko, kai sudarysime vyriausybę, dokumentus, įstatymų projektus dėl pirmalaikių Kijevo miesto mero rinkimų ir pirmalaikių Kijevo tarybos rinkimų”, – sakė J.Tymošenko.

Ji pabrėžė, jog demokratinės jėgos bus laimingos, „kad drauge su Aukščiausiosios Rados parafavimu, drauge su naujos valdžios formavimu bus suformuota nauja valdžia Kijeve”.

Pastarąjį kartą municipaliniai rinkimai Ukrainoje vyko drauge su eiliniais parlamento rinkimais 2006 metų pavasarį.

Per rugsėjo 30 dieną įvykus pirmalaikius parlamento rinkimus populiarios buvusios vyriausybės vadovės J.Tymošenko blokas ir prezidento Viktoro Juščenkos šalininkų susivienijimas „Mūsų Ukraina” gavo 228 balsus, kai įstatymams priimti ir koalicijai sudaryti būtini mažiausiai 226 balsai.

Jeigu „oranžiniai” įkalbės prie jų prisijungti buvusio Rados pirmininko V.Lytvyno bloko šalininkus, tai išplės savo koaliciją iki 248 mandatų.

Ankstesni lyderiai – V.Janukovyčiaus Regionų partija ir komunistai – vadinamieji „mėlynieji” – gavo 202 mandatus, kurių nepakanka daugumai sudaryti, net jeigu pavyktų patraukti savo pusėn V.Lytvyno bloką.

Tačiau J.Tymošenko žada gerbti piliečių, balsavusių už „mėlynuosius” pasirinkimą ir siūlo priimti atskirą įstatymą dėl opozicijos, kaip dar vieną teisių į politinį oponavimą garantiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.