B.Cantat jau laisvas. Be Marie…

Už prancūzų aktorės Marie Trintignant nužudymą nuteistas roko grupės „Noir Desir” lyderis Bertrand’as Cantat šiandien išeina į laisvę. Tragiškai 2003 metų liepą Vilniuje pasibaigusią jų meilės istoriją vėl aptarinėja prancūzų žiniasklaida.

Dar rugsėjo mėnesį, atsėdėjęs ketverius metus iš skirtų aštuonerių, už Marie nužudymą nuteistas B.Cantat į teismą kreipėsi su prašymu išeiti į laisvę. Tačiau teismas sprendimą dėl paleidimo anksčiau laiko paskelbė tik vakar. Manoma, kad šiandien B.Cantat ir paliks kalėjimą.

Dainininką metus stebės psichologas, metus jis negalės pasirodyti scenoje ir įrašinėti dainų. Pasak prancūzų žiniasklaidos, jei jis nebūtų žinomas dainininkas, o nužudytoji – garsi aktorė, pavyzdingai atsėdėjęs pusę bausmės laiko ir pasižadėjęs pasitaisyti nuteistasis dar rugsėjį būtų paleistas iš kalėjimo. Tuo labiau kad jis jau buvo išmokėjęs teismo priskaičiuotas kompensacijas: po 220 tūkst. eurų dviem vyriausiesiems Marie sūnums ir 152 tūkst. eurų filmo „Koletė” prodiuseriams (Marie filmavosi šiame filme ir jai mirus liko nebaigtos filmuoti paskutinės scenos). Du jaunesnius vaikus auginantis Samuelis Benchetrit kompensacijos atsisakė. Atlyginti žalą dainininkas galėjo sėkmingai pardavus grupės dainų albumą „Live”, įrašytą dar prieš tragediją, per 2002 metų gastroles, o papildytą ir baigtą jau kalėjime, kur dainininką lankė jo grupės draugai: būgnininkas Denis Barthe, gitaristas Serge’as Teyssot-Gay ir bosistas Jeanas-Paulis Roy.

Už ir prieš

D.Cantat išlaisvinimui aktyviai priešinosi Marie mama Nadine. Sužinojusi, kad dainininkas parašė prašymą paleisti jį iš kalėjimo, moteris parašė laišką Prancūzijos teisingumo ministrui, sakydama, kad teigiamas sprendimas būtų per ankstyvas ir tai sukeltų daug liūdesio žmonėms, kurie kovėsi, kad jis būtų nubaustas. Nadine parašė laišką ir prezidentui Nicolas Sarkozy, prašė nepaleisti B.Cantat iš kalėjimo, nes tai esą neigiamai paveiktų visas prieš smurtą kovojančias moteris.

Po šių Nadine pareiškimų spaudoje pasirodė ir B.Cantat brolio Xaviero atsakymas jai. „Ji nori Bertrand’ui visiškai sugadinti gyvenimą. Blogiausia, kad ją valdo kerštas, ji piktnaudžiauja savo emocijomis ir nori paveikti ne tik teismą, bet ir visuomenės nuomonę. Be to, ji laiške rašo, kad B.Cantat kali kameroje su patogumais. Tai netiesa. Jis neturi jokių išskirtinių sąlygų. Jis – eilinis kalinys”, – sako X.Cantat.

Netoli Tulūzos miesto esančiame Muret kalėjime kalėjęs dainininkas keletą kartų švenčių dienomis buvo gavęs leidimą išeiti ir susitikti su šeima. Tačiau tai nėra joks išskirtinumas. Tokią teisę turi visi pavyzdingai kalintys nuteistieji.

B.Cantat paleidimui priešinasi ne tik Marie motina, bet ir buvęs Marie vyras S.Benchetrit. „Aš atleidžiu visiems, tik ne B.Cantat. Jis nužudė mano sūnaus motiną. To jam negaliu atleisti. Su Marie susijusi dalis mano gyvenimo. Ji man davė nuostabų sūnų Jules’į, kuris vis labiau į ją panašėja. Kai jį matau, jaučiu, tarsi visą dieną šalia manęs būtų Marie. Žmonės bijo vaiduoklių, tik ne aš. Aš bijau gyvųjų, bet ne vaiduoklio, kurį mylėjau”, – prieš paleidžiant B.Cantat į laisvę Prancūzijos internetiniam žurnalui kalbėjo S.Benchetrit.

Pernai Paryžiaus merija vieną miesto skverą, esantį šalia Ave Maria gatvės, pavadino Marie Trintignant vardu, nors pagal Paryžiuje galiojančią tvarką asmens vardą parkams ar gatvėms galima suteikti tik praėjus penkeriems metams po mirties.

Keturi romanai

Prancūzų žiniasklaida pažymi, kad Marie ir Bertrand’o meilės istorija panaši į romantinės literatūros kūrinį. Prancūzijoje pasirodė ir Marie motinos išleista knyga „Mano dukra, Mari”, ir prancūzų žurnalistų knyga „Mirtis Vilniuje”, kurioje įsimylėjėlius pažinoję žmonės atkuria jų istoriją. Svarstoma, kaip B.Cantat galėjo nužudyti tą, kurią mylėjo labiau už viską… Norint tai suprasti, reikia prisiminti ankstesnius įvykius.

Garsios Trintignant šeimos dukra Marie augo menininkų aplinkoje ir jau nuo ketverių metų režisierės motinos buvo įtraukta į filmavimus.

Marie jaunystėje mėgo lankytis moderniosios muzikos koncertuose. Čia ji susipažino su grupės „Telephone” būgnininku Richardu Kolinka ir 1986-aisiais, būdama tik 24 metų, pagimdė pirmąjį sūnų Romaną Kolinką (šis septyniolikmetis Vilniuje filmuotoje juostoje „Koletė” vaidino Koletės – savo motinos – meilužį).

Po dvejų metų Marie jau degė nauja aistra: filmuodamasi susipažino su septyneriais metais vyresniu garsiu prancūzų aktoriumi (beje, jis šiemet apdovanotas „Cezariu”) Francois Cluzet. 1988 metais jam pagimdė sūnų Paulą.

Po kiek laiko filmuodamasi Marie susižavėjo kino technikos darbuotoju Mathiasu Othninu-Girard’u, 1995 metais pagimdė jo sūnų Leoną. Tačiau ir šią meilę ji paliko dėl naujo mylimojo – žavaus, vienuolika metų jaunesnio režisieriaus bei rašytojo S.Benchetrit (šiemet jis sukūrė filmą „Aš visada svajojau būti gangsteris). Už jo Marie ištekėjo 1998-aisiais, prieš metais pagimdžiusi jam sūnų Jules’į.

Lemtinga pažintis

Tačiau ir S.Benchetrit Marie paliko dėl naujos meilės. Prancūzų spauda rašo, kaip ji alpo dėl tuomet populiarios roko grupės „Noir Desir” lyderio dainininko ir kompozitoriaus B.Cantat.

Viskas prasidėjo 2002 metų birželį. Marie buvo pažįstama su B.Cantat jaunesniąja seserimi Anne, ši ją ir pakvietė į brolio grupės koncertą. Anne su Marie susipažino per filmavimus, Anne dirbo režisieriaus asistente. Sužinojusi, kas yra Anne, aktorė pasakė namuose turinti daugybę grupės albumų, nes abu su vyru esantys „Noir Desir” gerbėjai. Per koncertą Marie sušnibždėjo B.Cantat seseriai į ausį: „Tavo brolis nuostabus”, o jam pasibaigus Anne nusivedė draugę į grupės persirengimo kambarį. „Tada aš supratau, kad tarp jų kažkas vyksta. Jie negalėjo žiūrėti vienas kitam į akis”, – pasakojo Anne.

Po to Marie nesiliovė persekioti B.Cantat. Jį kvietė apsilankyti savo sodyboje Flaux kaimelyje, kur leido laiką po filmavimų. Pretekstas tokiam kvietimui buvo prašymas pakonsultuoti apie muziką, mat Marie ruošėsi filmuotis savo tuometinio vyro S.Benchetrit juostoje „Džanis ir Džeinė” (apie JAV roko dainininkės gyvenimą). B.Cantat dažnai lankėsi Marie sodyboje, konsultavo ją ir jos vyrą režisierių. Kai 2003 metais filmas pasirodė, mačiusieji padarė išvadą, kad Marie suvaidinta dainininkė labiau priminė patį B.Cantat negu amerikiečių dainininkę, apie kurią buvo kuriamas filmas.

Po kiek laiko Bertrand’as aktorę sutiko per savo koncertą Arlyje. Nuo to laiko jie bendravo trumposiomis žinutėmis. Meilė tarp S.Benchetrit ir Marie buvo išblėsusi, ši ieškojo naujos aistros. Ją traukė ir intrigavo „Noir Desir” lyderis. Tai buvo visai kitoks žmogus nei ankstesni jos vyrai.

Tuo metu B.Cantat jau dešimt metų gyveno su žmona Kristina Rady, vertėja iš Vengrijos, su kuria susipažino per vienas gastroles. Dėl jos jis paliko Emmanuelle, su kuria gyveno Bordo mieste. Kristina 1997 metais jam pagimdė sūnų Milo, o tuo metu, kai užsimezgė Bertrand’o romanas su Marie, laukėsi antro vaiko. Dainininkas labai mylėjo savo sūnų, jam yra sukūręs dainą.

Marie atakavo SMS

2002 metų rugsėjį Marie pakvietė dainininką praleisti savaitgalį jos sodyboje. B.Cantat buvo draskomas dvejopų jausmų: labai norėjo susitikti su Marie ir jautė pareigą būti šalia greit gimdysiančios žmonos. Mėnesio pabaigoje jis buvo šalia Kristine, kai ši pagimdė dukrą Alice. Tačiau dainininko širdis jau buvo kitur, jis nuolat su Marie bendravo žinutėmis. Galų gale Kristina liepė jam palikti jų namus Bordo mieste. Dainininkas įsikūrė viešbutyje Paryžiuje. Nuo to laiko jis ir Marie tapo meilužiais. Po Paryžių vaikščiodavo kaip du už rankų susikibę paaugliai.

Grupės muzikantai pastebėjo, kad B.Cantat nepaleisdavo iš rankų telefono. „Aš supratau, kad jis turi kitą moterį”, – sakė grupės gitaristas. Dainininkas kol kas viską slėpė, baimindamasis grupės reakcijos ir žinodamas, kaip jo kolegos mėgo Kristiną. Tačiau netrukus grupės vadybininkui ir vaikystės draugui Didier Estebe’ui prisipažino supratęs, kas yra tikra meilė.

Gruodžio mėnesį per vieną koncertą dainininkas savo kolegoms pristatė Marie. „Jis elgėsi tarsi vaikas, bijantis, kad nebūtų išbartas”, – prisimena būgnininkas.

Per Naujųjų metų šventes aktorė su savo vaikais išvyko į sodybą Flaux. B.Cantat su savo septynerių metų sūnumi Milo – pas seserį į Marselį. Kristina su mažąja dukrele – pas tėvus į Vengriją. Kiekvieną naktį užmigdęs sūnų B.Cantat sėsdavo į savo juodą „Saab” ir lėkdavo 150 kilometrus pas Marie. Grįždavo paryčiais. Tačiau vieną vakarą sūnus paskambino mamai ir pasakė: „Aš norėčiau susipažinti su tėtės „brangiąja”. Marie savo mylimąjį kvietė kraustytis gyventi pas ją.

Sausio mėnesį nešinas tik krepšiu su drabužiais ir gitara Bertrand’as atvyko pas Marie. Jų meilė jau niekam nebuvo paslaptis.

Skirtingi

Tačiau gyvenant kartu prasidėjo nesutarimai. Jiedu buvo per daug skirtingi. Pirmiausia Bertrand’ui buvo nesuprantamas Marie gyvenimo būdas. Ji retai kada atsibusdavo iki vidurdienio, eidavo miegoti apie ketvirtą valandą nakties, vaikus į mokyklą visada palydėdavo iš buvusios Jugoslavijos kilusi auklė. Be to, B.Cantat buvo nesuprantama, kaip Marie gyvenime meilė, šeima ir darbas galėjo būti taip susimaišę. Jos laiškų dėžutėje gulėjo kartu sudėti laiškai nuo keturių buvusių vyrų. Dainininkui buvo keista, kaip Marie galėjo filmuotis tuometinio vyro S.Benchetrit filme, kuriame vaidinti jis pakvietė ir ankstesnį jos vyrą F.Cluzet. Jai tai buvo įprasta, o jos mylimajam nesuprantama. Įtampa tarp jų didėjo. Vėliau Marie tėvas ir motina pastebėjo, kad Marie atitolo nuo šeimos, tapo ne tokia linksma ir gyvybinga.

Tačiau B.Cantat buvo labai įsimylėjęs. Jis nutraukė visas savo gastroles, nes norėjo nuolat būti su Marie. „Aš tapau jos vairuotoju”, – ironizavo jis draugams. Šie pastebėjo, kad dainininkas pasikeitė neatpažįstamai – per šešis mėnesius neteko daugiau kaip 10 kilogramų svorio.

Atsisakė filmuotis

Bertrand’ui buvo siūlomas vaidmuo filme „Koletė”, kurią rengėsi Vilniuje filmuoti N.Trintignant (beje, ji visada mėgo dirbti su šeimos nariais, jos asistentu dirbo sūnus, Marie brolis Vincent’as). Dainininkas atsisakė dalyvauti šeimyniniame filmavime, jis atsisakė šiam filmui sukurti bent dainą. Bertrand’as norėjo tik būti šalia Marie.

Kai filmavimo grupė 2003 metų gegužę atvyko į Vilnių, Marie filmavosi šešias dienas per savaitę. Bertrand’as dienas leido filmavimo aikštelėje arba viešbutyje „Domina Plaza”. Tarp įsimylėjėlių prasidėjo nesutarimai. Marie buvo išsekusi ir nervinga. Ji visai pratrūko liepos 2 dieną sužinojusi, kad gydytojas dėl sveikatos neleidžia į Vilnių atvykti jos devynerių metų sūnui Leonui. „Ji nuolat skambino man, rašė, šaukė, kad aš jai atsiųsčiau Leoną”, – pasakojo vaiko senelis Michele Othinin-Girard. Galų gale visi vaikai buvo Vilniuje. Už jų kelionę sumokėjo B.Cantat. Tačiau filmavimo grupei nepavyko gauti didelių apartamentų, kuriuose galėtų apsistoti Marie su visais vaikais. Tad B.Cantat su trim draugės vaikais ir savo sūnumi teko persikraustyti už Vilniaus, į „Meridien” viešbutį. Kol Marie filmavosi, dainininkas buvo jų aukle. Per pusryčius jis viešbutyje sėdėdavo su keturiais vaikais. Tačiau žaisdamas su jais dainininkas smarkiai susižeidė stuburą. Gydytojas jam išrašė vaistų nuo uždegimo. Tuomet jie su Marie nusprendė liepos 16 dieną vaikus išsiųsti atgal į Prancūziją.

Abu įsimylėjėliai buvo išvargę, santykiai tarp jų vis blogėjo, o tai atsiliepė ir filmavimams. Marie susipyko su motina. Ji labai nenorėjo filmuotis nuoga, nors tokia scena buvo numatyta. Vėliau policijos apklausiama motina sakė, esą tokią įtaką jai darė draugas.

Tragedija

Filmuojant paskutines scenas B.Cantat paskambino savo seseriai ir pasakė, kad nenori daugiau pasilikti Vilniuje, kad ketina greitai grįžti į Prancūziją.

Nuvykęs į filmavimo aikštelę dainininkas Marie telefone rado jos vyro S.Benchetrit žinutę mobiliajame telefone. Režisierius, kviesdamas ją atvykti fotografuotis filmo „Džanis ir Džeinė” pristatymui, parašė: „Ačiū tau, mano mažoji Džeine”. Šie žodžiai įsiutino B.Cantat, jis vis nesiliovė apie tai kalbėti ir nedavė Marie ramybės visą liepos 26-osios vakarą. Kaip tik tada filmavimo grupė šventė filmo pabaigos darbus (visi ketino greit išvykti iš Vilniaus). Tą naktį poros kambaryje buvo girdėti daug triukšmo. Visus vėlesnius įvykius mes jau žinome. Po keleto B.Cantat suduotų smūgių Marie ištiko koma. Pervežta į Paryžių ji mirė rugpjūčio 1 dieną.

Marie kraujyje buvo rasta 2,7 promilės alkoholio. „Ar Marie ir Bertrand’as tragedijos išvakarėse vartojo narkotikus? Matyt, to mes niekada nesužinosime, – rašo prancūzų spauda, tačiau čia pat ji pažymi, kad poros kambaryje buvo rasta baltų miltelių, primenančių amfetaminą arba ekstazį. „Deja, lietuvių teisėsauga nematė reikalo jų tirti”, – rašo prancūzų žurnalistai.

Vėliau Paryžiuje atlikti tyrimai nustatė, kad Marie šlapime buvo rasta kanapių, morfino bei antidepresantų pėdsakų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.