Lietuvoje pradeda veikti dalis RAIN tinklo

Lietuvos kaimiškųjų vietovių interneto tinklas RAIN antradienį pradės oficialiai veikti Klaipėdos apskrityje.
Tai bus pirmoji apskritis, kurioje pradės funkcionuoti maždaug 73 mln. litų kainuosiantis tinklas.

RAIN projektą įgyvendinančios viešosios įstaigos „Plačiajuostis internetas” technologijų ir plėtros vadovas Gytis Liaugminas BNS teigė, kad konkursą laimėjusi bendrovė „Edrija” Klaipėdos apskrityje atliko tinklo statybų darbų už 4,46 mln. litų.

Bendrovė nutiesė 200 kilometrų šviesolaidinių kabelinių linijų, kuriomis su 4 savivaldybėmis sujungtos visos kaimiškosios seniūnijos.

Projekto vykdytojai antradienį taip pat numato pasirašyti sutartį su valstybine įmone „Infostruktūra”, kuri taps pirmąja tinklo operatore regione. Vėliau numatoma analogiškas sutartis pasirašyti ir su kitomis įmonėmis.

„Plačiajuostis internetas” planuoja, kad RAIN tinklas netrukus pradės veikti ir kituose šalies miestuose.

„Manome, kad dar šį mėnesį tinklas pradės veikti Kauno ir Alytaus apskrityse. Jo statybos taip pat jau baigiamos Šiaulių ir Panevėžio regionuose”, – sakė G.Liaugminas.

RAIN projekto vykdytojai spalio 25-27 dienomis vyksiančios parodos „Infobalt 2007” metu sutartis dėl interneto tiekimo RAIN tinklu įvairiuose regione ketina pasirašyti su keliomis įmonėmis.

Pagal projektą, RAIN tinklo diegimas turi būti baigtas 2008 metų pirmame ketvirtyje. Dalį lėšų projektui skyrė Europos Sąjunga.

Įdiegus RAIN tinklą, kaimiškose vietovėse už simbolinį mokestį atsiras galimybė naudotis plačiajuosčiu iki 100 megabitų per sekundę spartos internetu.

Šalyje jau planuojamas ir žymiai didesnės aprėpties RAIN2 tinklas, kuris kainuotų apie 249 mln. litų. Tačiau jo diegimui dar reikia Vyriausybės strateginio komiteto pritarimo ir gauti ES struktūrinių fondų finansavimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.