Dėl vaiko globos kovojanti klaipėdietė gaus nemokamą teisinę pagalbą

Klaipėdietė Inga Rinau, kuri jau metus kovoja dėl teisės auginti Lietuvoje savo mažametę dukrą Luisą, toliau dėl vaiko galės bylinėtis gaudama nemokamą teisinę pagalbą.
Tai pirmadienį susitikęs su I.Rinau pažadėjo teisingumo ministras Petras Baguška.

Po susitikimo P.Baguška žurnalistams sakė, kad buvo sutarta ne tik dėl teisinės pagalbos.

„Sutarėme, kad I.Rinau per savo advokatą kreipsis į jos bylą nagrinėjanti Vokietijos teismą, kad šis perduotų byla Lietuvai”, – sakė P.Baguška. Vokietijoje dėl vaiko globos vyksta procesas tarp I.Rinau ir buvusio jos sutuoktinio Michaelio Rinau.

Tačiau P.Baguška pripažino, kad Vokietija gali nesutikti perduoti bylos. Atsisakius, vaiko globos klausimai toliau bus nagrinėjami Vokietijoje.

I.Rinau žurnalistams sakė esanti patenkinta ministro pažadais dėl nemokamos teisinės pagalbos, nes daugiau nei metus trunkantis bylinėjimasis dėl dukters Lietuvoje ir Vokietijoje sekina jos finansines galimybes.

Vokietijos teismas nusprendė, kad mergaitė turi būti atiduota šioje šalyje su nauja gyvenimo drauge gyvenančiam tėvui, nors jis dukters neaugino, o ji kalba tik lietuviškai. Lietuvos teismai taip pat nusprendė, kad mergaitė turi būti grąžinta į Vokietiją.

Kilus visuomenės susidomėjimui, politikai, teisininkai ėmė aiškintis, ar vaiko interesams valdininkai atstovavo deramai.

Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) praėjusią savaitę paskelbė, kad Lietuvos vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos išvada, kad klaipėdietės mažametė dukra gali būti grąžinta į savo kilmės šalį Vokietiją, pas jos tėvą, buvo netinkamai suformuluota ir padarė nepataisomą žalą vaiko interesams.

Išvadoje neatsispindėjo reali vaiko socialinė padėtis, neįvertintas ryšys su motina ir broliu, brolio liga bei kiti aspektai.

Rugsėjį komiteto iniciatyva Seimo narių grupė kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl įstatymo nuostatos, kuri draudžia kasaciją vaiko grąžinimo bylose, atitikties konstituciniam teisinės valstybės principui. Teismas savo nutarimo dar nepaskelbė.

Be to, generalinis prokuroras Algimantas Valantinas Aukščiausiajam Teismui įteikė kasacinį skundą, kuriuo prašo patikrinti žemesnės instancijos teismo nutartį grąžinti I.Rinau mažametę dukrą jos tėvui į Vokietiją.

Aukščiausiojo Teismo taip pat prašoma patikrinti žemesnės instancijos teismų priimtas nutartis, kuriomis buvo atsisakyta priimti nagrinėti prokurorų prašymą atnaujinti procesą byloje.

2006 metų liepą mergaitės motina, gavusi mergaitės tėvo leidimą, su dukra išvažiavo į Lietuvą. Būdama Lietuvoje ji pranešė, kad į Vokietiją sugrįžti nežada.

Lietuvos apeliacinis teismas, kuriame mergaitei atstovavo vaiko teisių gynėjai, priėjo išvadą, jog mergaitės laikymas Lietuvoje be tėvo sutikimo ilgiau nei dvi savaites yra neteisėtas.

Mergaitės motina neįrodė, jog vaiką grąžinus į jo kilmės šalį, jam būtų padaryta didelė psichinė arba fizinė žala arba kad vaikas paklius į kitą netoleruotiną situaciją.

Tačiau klaipėdietė neįvykdė antstolio reikalavimo ir neatvedė dukters į Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybą, iš kurios ji turėjo būti pervežta į Vokietiją. Spaudos teigimu, moteris mergaitę yra paslėpusi nuo pareigūnų.

Už savo dukrą kovojančią motiną palaiko daugiau nei 30 tūkstančių žmonių, kurie jau pasirašė virtualų kreipimąsi prezidentą, Seimo pirmininką, premjerą, vaiko teisių apsaugos kontrolierę ir Vokietijos ambasadorių, raginantį nelikti abejingiems mažosios L.Rinau likimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dėl vaiko globos kovojanti klaipėdietė gaus nemokamą teisinę pagalbą"

  1. oioi

    nesikiskite,kur nereikia.ko norejo,ta ir gavo.gana kiekvienai ku….. siusti uzuojautas.yra svarbesniu reikalu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.