JAV įstatymų leidėjai tvirtina, kad Valstybės departamentas blokuoja informaciją apie Iraką

Keturi JAV Kongreso komitetų pirmininkai penktadienį apkaltino Valstybės departamentą slepiant informaciją apie korupciją Irako ministro pirmininko Nuri al-Maliki (Nurio Malikio) vyriausybėje.
Savo laiške valstybės sekretorei Condoleezzai Rice (Kondolizai Rais) keturi aukšto rango demokratai teigė, kad Irako vyriausybėje paplitusi korupcija skatina sukilimą ir taip kelia pavojų JAV karių gyvybei bei mažina jų šansus pasiekti pergalę.

Kalifornijos atstovai Henry Waxmanas (Henris Vaksmanas) iš Atstovų Rūmų priežiūros komiteto ir Tomas Lantosas iš užsienio reikalų komiteto, taip pat Misūrio atstovas Ike Skeltonas (Aikė Skeltonas) iš karinės tarnybos komiteto bei Viskonsino atstovas Davidas Obey (Deividas Obėjus) iš asignavimų komiteto tvirtino, kad Valstybės departamentas trukdo jų pastangoms sužinoti tiesą.

„Valstybės departamento pareigūnų atsisakymas atsakyti į klausimus apie korupcijos Irako vyriausybėje mastą trukdo mūsų galimybėms dirbti kartu, kad sunaikintume šį sukilimo šaltinį”, – teigė jie savo laiške.

„Amerikos žmonės ir Kongresas nusipelno sąžiningų atsakymų apie korupcijos N.al-Maliki vyriausybėje mastą ir ar korupcija kursto sukilimą bei kelia grėsmę mūsų kariams”, – rašė demokratai.

Valstybės departamentas įstatymų leidėjų kaltinimus atmetė.

„Nemanau, kad mėginame nuslėpti kokius nors svarbius faktus”, – žurnalistams sakė departamento atstovas spaudai Tomas Casey (Tomas Keisis).

Savo laiške įstatymų leidėjai turėjo galvoje praėjusios savaitės Kongreso posėdį, per kurį vienas buvęs Irako teisėjas pareiškė, kad korupcija yra „plačiai išsikerojusi”, o jos mastai siekia dešimtis milijardų dolerių.

Valstybės departamento atstovas per šį posėdį atsakė tik į tuos klausimus, kurie išryškindavo teigiamas Irako vyriausybės puses, o į likusius klausimus žadėjo atsakyti įslaptinta forma, teigiama laiške.

Pasak įstatymų leidėjų, Valstybės departamentas praėjusį mėnesį nurodė savo pareigūnams neatsakinėti viešai į klausimus apie Irako vyriausybės darbą ir jos sugebėjimus pažaboti korupciją.

Tačiau T.Casey sakė, kad departamentas apsvarstys galimybę paviešinti daugiau informacijos, išsaugant paslaptyje itin jautrias viešumui jos dalis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.