Europa prieš mirties bausmę

Nors Europos Sąjunga (ES) neturi vieningos nuomonės dėl mirties bausmės, ES pirmininkaujančioje Portugalijoje spalio 9 dieną vyko tarptautinė kovos su mirties bausme konferencija.

Lisabonos konferencijoje dalyvavęs Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso pareiškė: „Europos Sąjunga atvirai priešinasi mirties bausmei ir visada siekė visuotinio mirties bausmės panaikinimo, nes mirties bausmė prieštarauja žmogaus orumui.” Jo mintį pratęsė Europos Tarybos (ET) generalinis sekretorius Terry Davisas: „2007 metai žymi dešimtmetį be mirties bausmės ET valstybėse narėse. Mums žinoma, kad Europoje gyvena žmonių, palaikančių mirties bausmę. Mūsų užduotis – paaiškinti žmonėms, kodėl mirties bausmė nepriimtina, kodėl ji buvo panaikinta ir kodėl ji turėtų likti panaikinta.”

Įdomiai nuskambėjo už teisingumą, laisvę ir saugumą atsakingo EK nario Franco Frattini mintis: „Mirties bausmė – tai laukinė ir kerštinga teisingumo parodija.”

Spalio 10 dieną (Kovos su mirties bausme diena) EP pirmininkas Hansas-Gertas Poetteringas pasveikino Ruandą, kuri neseniai atsisakė mirties bausmės, ir paragino „pralaužti tylos sienas” Kinijoje.

ET ketina siūlyti Jungtinėms Tautoms dar šiemet priimti rezoliuciją dėl pasaulinio mirties bausmės moratoriumo.

Lenkija vienintelė tvirtina, kad smerkiant mirties bausmę nereikia pamiršti platesnių – aborto ar eutanazijos – problemų. Lenkijos teisingumo ministerijos atstovo Krzysztofo Galimskio teigimu, „net jei mirties bausmė buvo panaikinta Lenkijoje ir kitose Europos šalyse, diskusijos šia tema dar nesibaigė”.

Išskyrus Baltarusiją, nė vienoje Europos šalyje mirties bausmė netaikoma.

Nuo 1994 metų EK išleido per 15 mln. eurų kovai su mirties bausme paremti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.