Lietuvos kamerinis orkestras sezoną pradeda su Barry Douglasu

Šį sezoną įdomių susitikimų su Lietuvos ir užsienio muzikais rengiantis Lietuvos kamerinis orkestras sezono atidarymo koncerte Filharmonijoje muzikuos su Lietuvos publikos jau pamėgtu pianistu iš Airijos Barry Douglasu. Šį kartą solistas atsiskleis ir pianisto, ir dirigento amplua. Spalio 17 d., 19 val., Filharmonijos Didžiojoje salėje vyksiančiame koncerte skambės W.A. Mozarto Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 12, A-dur bei Simfonija Nr. 29, A-dur, B. Bartóko Divertismentas styginių orkestrui ir pirmą kartą Lietuvoje atliekamas J. Kinsellos Noktiurnas styginių orkestrui. Programa spalio 16 d., 18 val., bus atlikta ir Klaipėdos koncertų salėje.
„Barry Douglaso dialogas su orkestru stulbina – valingos asmenybės galiūniškas grojimas žeria spalvingiausias veržlios muzikinės kelionės nuotaikas& Nepaprastai talentingas ir nuoširdus menininkas”, – apie Barry Dauglasą rašė „Diapason”. Sparčią šio talentingo atlikėjo karjerą lėmė pasirodymas prestižiniame tarptautiniame P. Čaikovskio konkurse Maskvoje. 1986 m. pianistas laimėjo šio konkurso aukso medalį. Dabar Britų imperijos ordino kavalierius B. Douglasas yra pasaulyje pripažintas pianistas, stambių romantinių veikalų interpretavimo autoritetas bei rečiau girdimos M. Regerio, B. Britteno, J. Corigliano fortepijoninės muzikos atlikėjas. B. Douglaso koncertinė veikla susijusi su Berlyno, Izraelio filharmonijų, Leipcigo „Gewandhaus”, Filadelfijos, Čikagos, Klyvlendo, Los Andželo, NHK, Tokijo simfoniniais orkestrais, žymiausiais Londono kolektyvais. Jo scenos partneriai yra garsūs dirigentai Vladimiras Ashkenazy, Carlas Davisas, Kurtas Masuras, Lorinas Maazelis, Jurijus Temirkanovas, Michaelis Tilsonas Thomasas ir Maris Jansonas. Pianistas koncertuoja ir kaip kamerinės muzikos atlikėjas, rengia rečiatalius. 2005-aisiais jo solo pasirodymą girdėjome ir „Vilniaus festivalyje”.
B. Douglaso kūrybinė veikla dar prasiplėtė, kai jis ėmė vadovauti kameriniam orkestrui „Camerata Ireland”. Pasak Maestro, burti naują kolektyvą jį paskatino talentingų menininkų gausa Airijoje. „Camerata Ireland” gastroliavo Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Belfaste grojo prezidentui Billui Clintonui, koncertavo Londono miesto festivalyje. Iš tų pačių paskatų skleisti Airijos menininkų kūrybą, orkestro repertuare radosi nemažai Johno Kinsellos (g. 1932) kūrinių, vieną jų – 1990 m. sukurtą Noktiurną styginiams Douglasas pasiūlė atlikti ir Lietuvos kameriniam orkestrui.
Daugelį metų J. Kinsella savo kūrybinę veiklą derino su administravimu. 1988-aisiais atsistatydinęs iš RTE muzikos vadovo posto, atsidėjo kūrybai. Nuo to laiko jis parašė devynias simfonijas, Antrąjį koncertą smuikui, Ketvirtąjį styginių kvartetą ir kt. Kūrė „Concorde”, „Guardian Dublin” tarptautinio konkurso, RTE ir Airijos kamerinio orkestrų užsakymu. 1999 m. jo Aštuntosios simfonijos premjerą atliko RTE nacionalinis simfoninis orkestras. Airijos kameriniam orkestrui užsakius, neseniai parašė Devintąją simfoniją, o RTE pageidavimu – Koncertą violončelei. Pastarojo kūrinio įrašą išleido Meksikos kompanija „Urtext”. J. Kinsellos kūrinius Europos šalyse ir Kinijoje grojo Airijos kamerinis orkestras ir ansamblis „Serenata”. Jo muzikos įrašus išleido „Altarus”, „Keltia”, „Chandos”, „Urtext” ir „Marco Polo” kompanijos. J. Kinsella yra valstybės remiamos Airijos kūrybinių darbuotojų akademijos narys. Savo kūrybos stilių pats Kinsella nusako labai aiškiai: „Mano muzikos būdingiausios savybės – aistringas ekspresyvumas, intensyvus polėkis, ritminis judėjimas ir netikėti posūkiai.”
Tad greta Mozarto ir Bartóko kūrinių Lietuvos kamerinio orkestro ir B. Douglaso koncerte klausytojų laukia netikėtas posūkis su ekspresyviuoju J. Kinsella.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.