„Forbes”: paskelbtos neperspektyviausios 21-ojo amžiaus profesijos JAV

Verslo žurnalas „Forbes” tarp neperspektyviausių Jungtinėse Valstijose 21-ajame amžiuje profesijų išvardino žurnalisto, radijo laidų vedėjo ir valstybės tarnautojo profesijas.

Savo vertinime žurnalas remiasi JAV Darbo ministerijos parengta darbo vietų augimo prognoze. Į sąrašą taip pat pateko programuotojai, pramonės įmonių darbininkai, turizmo firmų agentai, juvelyrai, ūkininkai ir kai kurių kitų profesijų atstovai.

Remiantis Darbo ministerijos prognoze, vidutiniškai JAV darbo vietų (visiems profesijų tipams) skaičius iki 2014 m. išaugs 13 proc.; į neperspektyvių profesijų sąrašą įėjo tos profesijos, kurioms prognozuojamas mažas arba nulinis (neigiamas) prieaugis.

Žurnalas praneša, kad darbo vietų skaičius laikraštinėje žurnalistikoje per artimiausius dešimt metų išaugs tik 5 proc. ir kad JAV laikraščiai, kur dabar darbuojasi dauguma amerikiečių žurnalistų, mažins išlaidas ir darbo vietas dėl interneto paplitimo. Tuo tarpu daugiausia darbo vietų žurnalistams, kuriuos žurnalas pavadino „nykstančia rūšimi”, išliks nedidelėse auditorijos atžvilgiu ir atitinkamai mažai apmokamose žiniasklaidos struktūrose.

Aiškindamas radijo laidų vedėjo neperspektyvumą žurnalas teigia, kad iki kito dešimtmečio vidurio užimtumas JAV radijo stotyse smuks 5 proc. dėl radijo stočių susijungimo, naujų technologinių sprendimų ir dažnių išskyrimo problemų. Valstybės tarnautojų neperspektyvumas aiškinamas tuo, kad iki 2014 m. darbo vietų skaičius valstybės federaliniame sektoriuje išaugs tik 1,6 proc., palyginti su 2004 metais.

Sumažės ir galimybės įsidarbinti amerikiečių programuotojams, nes nuo 2004 m. iki 2014 m. naujų darbo vietų skaičius jiems Jungtinėse Valstijose išaugs tik 2 proc., daugiausia dėl užsienio programavimo paplitimo.

JAV ūkininkų skaičius iki 2014 m. sumažės 11 proc., o tekstilės pramonės ir biurų kanceliarijos darbuotojų skaičius sumažės 36 procentais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.