Visagino „Atspindys” jau prasidėjo

Spalio 11-13 dienomis Visagine vyksta antrasis tarptautinis monospektaklių festivalis „Atspindys”, kurį globoja UNESCO vieno aktoriaus teatro forumas.

Vakar prasidėjęs festivalis jau pristatė žiūrovams lietuvių kilmės aktoriaus Valdemaro Mikšio, gyvenančio Rygoje (Latvija), spektaklį „Tramdęs skausmą” (pagal Josifo Brodskio kūrybą); Vsevolodo Čiubenkos iš Vologdos (Rusija) kamerinio dramos teatro „Kysią”, sukurtą pagal to paties pavadinimo Vladimiro Kunino romaną; Ferdinando Jakšio atliekamą Kosto Ostrausko „Vaižgantą”. Visagino kultūros centre „Draugystė” atidaryta ir Liucijos Armonaitės fotografijų paroda „Visaginas. „Atspindžio” akimirkos (2006)”, primenanti prieš metus vykusį pirmąjį festivalį.

Dar dvi dienas vyksiantis renginys įdomus ne tik miesto žiūrovams. „Atspindį” stebi tarptautinė vertinimo komisija – penkių monospektaklių festivalių direktoriai. Jie skirs apdovanojimus, kvies į savo festivalius.

Kūrėjų gyvenimai

Vakar per spaudos konferenciją Vilniuje festivalio sumanytoja, meno vadovė ir direktorė Marija Tanana sakė, kad šių metų „Atspindys”, kitaip nei pirmasis festivalis – jau teminis renginys. Daugiausia, net keturi monospektakliai, skirti menininkų ir jų kūrybos temai.

Pirmąją festivalio dieną parodytas spektaklis, įkvėptas J.Brodskio kūrybos, ir „Vaižgantas”, o šiandien daugiausia dėmesio skiriama moterų menininkių likimams. Mūsų aktorė Birutė Marcinkevičiūtė (Mar) parodys Salomėjos Nėries dienoraščių ir kūrybos motyvais sukurtą „Poetę”; Larisa Kalpokaitė vaidins Juozo Marcinkevičiaus pjesę „Meilė ir mirtis Lesbo saloje”, kurioje kalbama apie garsiausios graikų lyrikės ir filosofės kūrybinius ieškojimus ir asmeninę dramą.

Rytoj festivalio programoje – Aleksandro Rubinovo „Neūžauga”, monospektaklis, kurį kaunietis inscenizavo ir vaidina pagal to paties pavadinimo Paro Lagerkvisto romaną. Taip pat – Felixo Kamos (Vokietija-Kamerūnas) „Kur geriau?”. Tai Afrikos valstybės Kamerūno princo, pastaruoju metu gyvenančio ir vaidinančio Štutgarto (Vokietija) teatre, parašyta pjesė. Savo nuotykius jam nepažįstamų kultūrų šalyse jis šmaikščiai vaidina anglų, prancūzų, vokiečių ir gimtąja komo kalba.

Kauno publikai

Anot M.Tananos, būtų nedovanotina, jei garsių užsienio aktorių monospektaklių liktų nepamatę į Visaginą negalintys nukakti teatro mėgėjai. Todėl tradicija tampa „Atspindžio” spektaklių pristatymas didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Pernai Vilniuje parodyti garsiojo lenkų aktoriaus Januszo Stolarskio, o Kaune – bulgaro Nikolajaus Urumovo spektakliai.

Šiais metais vėl pasisekė Kauno kamerinio teatro žiūrovams. Šiandien 18 val. jie gali pamatyti V.Čubenkos „Kysią”, o spalio 14-ąją – F.Kamos „Kur geriau?”

Tikisi atradimų

„Gerai pažįstame lietuvių aktorę ir režisierę B.Marcinkevičiūtę (Mar), kuri daugelyje tarptautinių festivalių be konkurencijos pelno aukščiausius apdovanojimus. Vis dažniau sutinkame ir Kauno kamerinio teatro vadovus tėvą bei sūnų Stanislovą ir Aleksandrą Rubinovus, – vakar LŽ pasakojo festivalio viešnia, tarptautinių vieno aktoriaus festivalių Kijeve (Ukraina) ir Hanoveryje (Vokietija) direktorė, UNESCO vieno aktoriaus teatro forumo viceprezidentė Nina Mazur. – Juk kaip tik Visagine praėjusiais metais parodytas A.Rubinovo „Spektaklis po spektaklio” gavo kvietimą į tarptautinį festivalį Vroclave (Lenkija) ir Maskvoje (Rusija). Visada įdomu pamatyti iki šiol nepažįstamų lietuvių aktorių, jų kuriamų monospektaklių. Tikiuosi atradimų.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.