Baltarusija statys savo atominę elektrinę, sako Lukašenka

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad jo vadovaujama šalis jau kitais metais gali pradėti statyti savo atominę elektrinę, kuri sumažintų priklausomybę nuo Rusijos naftos ir dujų importo.

A.Lukašenka pabrėžęs, kad atominės elektrinės statybą vertina kaip vieną nacionalinio saugumo garantijų, sakė, jog 2008 metais numatoma „užbaigti numatytus parengiamuosius statybos darbus ir pradėti statyti”, bet išsamiau apie projektą nieko nepasakė.

„Nusprendėme, kad savos branduolinės energetikos sukūrimas yra alternatyvos neturintis mūsų nacionalinio saugumo garantijos variantas”, – per pasitarimą dėl atominės elektrinės statybos pareiškė prezidentas.

„Be atominės elektrinės Baltarusija neišgyvens, todėl atominę elektrinę reikia statyti ir mes ją statysime”, – pabrėžė jis.

Pasak jo, sprendimą statyti Baltarusijos padiktavo „ne kokios nors politinės ambicijos, o būtinybė užtikrinti mūsų saugumą energetikos srityje, nes mažėja gamtiniai naftos ir dujų ištekliai, su pertrūkiais jie tiekiami ir vis labiau kyla jų kainos”.

A.Lukašenka mano, jog „deja, energetika iš grynai ekonominio klausimo tapo politiniu klausimu, tapo veiksniu, lemiančiu valstybių ir valstybių susivienijimų tarpusavio santykius”.

„Vakarų šalys jau svarsto būtinybę įvesti papildomą kontrolę sandoriams su energetikos objektais, kad galėtų blokuoti juos, jeigu jie kelia grėsmę energetiniam saugumui”, – sakė A.Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas mano, jog neginčijamai „komplikuosis jau netolimoje ateityje energetiniai prieštaravimai pasauliniu mastu”.

Šios aplinkybės, pasak A.Lukašenkos, „visiškai akivaizdžiai patvirtina, kad teisingas mūsų sprendimas nedelsiant parengti sistemą priemonių, kurios užtikrintų energetinį saugumą, taip pat pastatyti Baltarusijoje savo atominę elektrinę”.

Anksčiau Baltarusija manė, kad atominė elektrinė galėtų kainuoti 2,5-2,8 mlrd. dolerių ir kad būtų galimą paimti užsienyje paskolą šiems tikslams, o elektrinę būtų galima pasatyti per ketverius ar aštuonerius metus.

Gamtinės dujos iš Rusijos Baltarusijai pabrango nuo šių metų daugiau kaip du kartus, kaip ir kitas kuras elektros energijai gaminti.

Baltarusija anksčiau sakė, kad galėtų išsinuomoti vieną atominių elektrinių Ukrainoje ar Lietuvoje (Ignalinos elektrinės) bloką.

„Gazprom” neatmeta galimybės, kad dujos Baltarusijai brangs ir kitais metais atitinkamai „rinkos kainodarai”.

Oficialusis Minskas sako, kad šiandien numatytos derybos su „Gazprom”, bet bendrovės atstovai to nekomentuoja.

Baltarusijos atstovai ne kartą skelbė didžiulius savo atominės energetikos plėtojimo planus, artėjant svarbioms deryboms su „Gazprom”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.