„LL investicijos”: visada siekėme skaidrumo

Bendrovę „LL investicijos” papiktino skandalą sukėlusio Lenkijos žurnalo „Wprost” straipsnio teiginiai, kad konkursą dėl naftos išgavimo laimėjo Lenkijos naftos koncerno „Lotos” paremtos „LL investicijos”, tačiau ji nesirengia „nei komentuoti, nei diskutuoti su svetimos valstybės žiniasklaida, savo nuožiūra vertinančia savo šalies vidaus politikos ar ekonomikos problemas”.

„LL investicijos” generalinis direktorius Antanas Jasas, atsiliepdamas į šalies ministro pirmininko Gedimino Kirkilo kreipimąsi išsakyti savo nuomonę apie „Wprost” publikaciją, išplatino bendrovės pareiškimą.

„Nuo pat savo veiklos pradžios „LL investicijos” siekė, kad įmonės darbas bei konkursas dėl angliavandenilių išteklių Raseinių ir Rietavo plotuose naudojimo, kuriame ji dalyvavo, vyktų skaidriai, – sakė A. Jasas.- Žiniasklaidą apie savo veiksmus ir planus informuodavome nuo pat pirmosios įmonės darbo dienos”, – rašoma jame.

A. Jaso teigimu, siūloma investicinė programa remiasi tik dabartinio bendrovės savininko – bendrovės „LL investicijos” finansinėmis galimybėmis. „Konkurso dokumentuose įrodėme, kad savo jėgomis galime finansuoti visus darbus, kurių reikalauja konkurso nuostatai”, – primena A. Jasas.

Birželio 28-ąją A. Jasas kreipėsi į šalies žiniasklaidą, prašydamas visiems laikams baigti spekuliacijas bendrovės steigėjų ir akcininkų tema ir oficialiai pareiškė, kad Rimandas Stonys nebuvo bendrovės „LL investicijos” steigėjas, taip pat nėra šios bendrovės akcininkas, vadovas ar darbuotojas.

Tuo tarpu žurnale rašoma, kad siekdamas dalyvauti lietuviškos naftos išgavimo versle „Lotos” įkūrė firmą „Petrobaltic” ir per ją įsigijo „Geonaftos” akcijų. Ši bendrovė yra „Genčių naftos” bendrasavininkė.

Tačiau vėliau „Lotos” kažkodėl pasirašė sutartį ir su „Geonaftos” konkurente „LL Investicijos”.

Varšuvos saugumo pareigūnai spėlioja, kodėl „Lotos” atstovai, žinodami savo šalies vyriausybės neigiamą požiūrį į Rusijos užmojus kontroliuoti naftos išgavimą, talkino „LL investicijoms”.

Ši bendrovė yra susijusi su „Dujotekana”. Ji yra Kremliaus valdomo dujų koncerno „Gazprom” tarpininkė.

Konkursą dėl naftos išgavimo laimėjo „Lotos” paremtos „LL investicijos”. Tai sumažino lenkams priklausančios „Geonaftos” vertę.

ELTA jau skelbė, kad Lenkijos naftos koncernas „Lotos” dėl savaitraštyje „Wprost” paskelbto straipsnio, jog Lietuvos politikams galėjo būti mokami kyšiai už tai, kad su šiuo koncernu susijusios bendrovės laimėtų konkursus dėl naftos išgavimo Lietuvoje, svarsto galimybę imtis teisinių veiksmų savo interesams ir geram vardui apginti.

„Savaitraštyje „Wprost” pateikti teiginiai apie grupę „Lotos S.A.” yra nesąžiningi, iškreipti, neatitinka tikrovės. Jie kenkia bendrovės įvaizdžiui ir svarbiems verslo interesams bei nepagrįstai šmeižia asmenų, valdančių bendrovę, gerą vardą”, – teigia grupės spaudos atstovas Marcinas Zachovičius (Marcin Zachowicz).

AB „Geonafta” valdybos pirmininkas Darius Janulevičius „Wprost” pateiktą informaciją irgi laiko neatitinkančia tikrovės.

„Bendrovės „Geonafta” valdymo struktūra yra sutvarkyta ir gerai tarnauja visų akcininkų interesams. Todėl klaidinanti informacija (be kita ko, konfidenciali informacija), paskelbta savaitraščio „Wprost” straipsnyje, gali turėti neigiamų pasekmių mūsų verslo plėtrai Lietuvoje, taip pat apčiuopiamai pakenkti mūsų akcininkų grupės pokyčių procesui”, – teigiama jo pareiškime.

Ministras pirmininkas G. Kirkilas trečiadienį paprašė, kad Lenkijos prokurorai įvertintų „Wprost” teiginius, jog Lietuvos politikams galėjo būti mokami kyšiai už tai, kad su Lenkijos naftos koncernu „Lotos” susijusios bendrovės laimėtų konkursus dėl naftos išgavimo Lietuvoje. Spėjama, jog papirkinėjant Lietuvos politikus koncernui „Lotos” tarpininkavo premjero patarėjas advokatas Česlovas Okinčicas.

Norėdamas išsiaiškinti, ar Lenkijos prokuratūra iš tiesų kuo nors kaltina jo visuomeninį konsultantą Č. Okinčicą, ar tai tėra Lenkijos žurnalo „Wprost” daroma prielaida, ministras pirmininkas paprašė Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje Egidijaus Meilūno oficialiai kreiptis į Lenkijos prokurorus tokio paaiškinimo.

Premjeras taip pat kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą prašydamas pareikšti nuomonę dėl Lenkijos spaudoje paskelbtų įtarimų dėl naftos išgavimo konkurso skaidrumo.

Vyriausybės vadovas neatmeta galimybės, jog informacija apie Lietuvos politikų papirkinėjimą žiniasklaidoje pasirodė būtent tuo metu, kai Vilniuje prasideda viršūnių susitikimas energetikos klausimais.

Visuomeninis ministro pirmininko G. Kirkilo konsultantas Č. Okinčicas neigia jam mestus kaltinimus dėl galimų kyšių iš Lenkijos naftos koncerno „Lotos” gavimo.

Pasak Č. Okinčico, jis informavo premjerą apie visas aplinkybes, susijusias su paskola, kuri, jo žiniomis, buvo naudojama tik verslo tikslams. Č. Okinčicas taip pat patikino G. Kirkilą, kad nei Lenkijos naftos bei dujų paieškos ir gavybos įmonės „Petrobaltic”, turinčios 42,7 proc. AB „Geonafta” akcijų (jai priklauso UAB „Genčių nafta”), nei jis pats, kaip „Petrobaltic” advokatas, neturėjo nieko bendra su šios paskolos gavimu ir panaudojimu. Č. Okinčicas premjerui aiškino, kad visos kitos spaudoje išdėstytos prielaidos – dezinformacija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.