Moldova pasirengusi kurti bendrą armiją su Padniestrės separatistais

Moldovos prezidentas Vladimiras Voroninas pasiūlė atskilusiai Padniestrei kurti jungtines ginkluotąsias pajėgas, kurios dalyvautų taikos palaikymo operacijose.
„Kišiniovas siūlo Tiraspoliui kurti bendras ginkluotąsias pajėgas”, – sakė V.Voroninas interviu, kurį trečiadienį spausdina laikraštis „Izvestija v Moldove”.

Praėjusią savaitę jis jau siūlė separatistų vadovybei demontuoti pasienio, muitinės ir policijos postus, skiriančius tarptautinės bendrijos nepripažintą Padniestrę nuo likusios Moldovos teritorijos, taip pat kartu atstatyti kelius, kurti bendrą televiziją, akredituoti Padniestrės aukštąsias mokyklas ir panaikinti abipusius apribojimus oficialių asmenų kelionėms.

Prezidentas ragino per artimiausią pusmetį likviduoti visą sunkiąją techniką ir ginkluotę, raketų kompleksus – atiduoti perlydyti kaip metalo laužą.

Padniestrės atstovai šias iniciatyvas pavadino „viešųjų ryšių akcija” ir pareiškė, kad V.Voronino veiksmai visiškai priešingi jo deklaracijoms.

Tiraspolis kaltina Kišiniovą ekonomine blokada. Įvedus naujas muito taisykles jis prieš 18 mėnesių atsisakė dalyvauti derybose dėl Padniestrės konflikto sureguliavimo, kurias veda Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija, Rusija ir Ukraina, o Europos Sąjunga ir JAV turi stebėtojų teises.

Ketvirtadienį tarpininkai ir stebėtojai susitiks Vienoje be Kišiniovo ir Tiraspolio atstovų, kur tarsis, kaip atnaujinti derybas dalyvaujant visoms suinteresuotoms šalims.

Pernai Padniestrėje vyko referendumas, kurio metu 97 proc. gyventojų išreiškė norą prisijungti prie Rusijos. Maskva tokios galimybės nekomentuoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.