Tarnybinių butų siūloma nebeleisti perduoti nuosavybėn lengvatinėmis sąlygomis

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas pritarė grupės liberalų siūlymui nebetęsti praktikos, kai tarnybinius butus gavę pareigūnai gali juos privatizuoti lengvatinėmis sąlygomis.
„Mes pritarėm tam siūlymui, kad nebebūtų galima privatizuot tarnybinių butų lengvatinėmis sąlygomis. Dar nusprendėm siūlyti Vyriausybei, kad būtų peržiūrėti butų suteikimo kriterijai, kad jie būtų aiškiai apčiuopiami. Dabar daug kas priklauso nuo įstaigų vadovų: kam skiriama, už ką ir panašiai”, – BNS trečiadienį aiškino komiteto pirmininko pavaduotojas Gediminas Jakavonis.

Jo teigimu, Vyriausybė buvo siūliusi leisti tęsti privatizavimo procesą tiems pareigūnams, kurie jau yra pradėję tarnybinio buto išsipirkimo procedūras, tačiau šiam siūlymui Aplinkos apsaugos komitetas pritarė tik iš dalies.

„Čia gali susidaryti keistų situacijų, kad šiandien parašei pareiškimą ir procesas jau pradėtas. Tai mes nutarėm, kad šituos dalykus galima daryti, kai yra pasiekta tam tikra stadija, ar sumokėti pinigai ar dar kaip nors”, – pasakojo komiteto pirmininko pavaduotojas.

Šiuo metu įvairios Lietuvos institucijos turi 1541 tarnybinį butą. Daugiausia jų – 625 – yra Aplinkos ministerijos žinioje, apskričių administracijos turi 96, krašto apsaugos sistema – 381, vidaus reikalų -192, Valstybės saugumo departamentas (VSD) – 44 tarnybinius butus.

2003-2006 metais buvo privatizuoti 198 tarnybiniai butai, 219 perduoti VTF ir savivaldybėms. Daugiausia tarnybinių butų privatizavo VSD – 90 proc, Generalinė prokuratūra – 24 proc, Muitinės departamentas -14 proc, Aplinkos ministerijos įstaigos -14 proc.

Pastaruoju metu siūloma išvis atsisakyti tarnybinių butų, o vietoje jų statutiniams pareigūnas ar valstybės tarnautojams mokėti butpinigius – piniginę kompensaciją.

Tarnybinių butų problema susidomėta po to, kai tokį butą privatizuoti norėjo tuometinis VSD vadovas Arvydas Pocius. Po ilgiau nei pusmetį užtrukusio vadinamojo VSD skandalo, prieš atsistatydindamas, A.Pocius ketino įsigyti tarnybinį keturių kambarių butą, kaip tai yra padaręs ne vienas VSD ir kitų žinybų darbuotojas. Tačiau dėl to kilus triukšmui, ketinimų privatizuoti tarnybinį butą jis atsisakė.

Seimas jau yra pritaręs liberalų siūlymui po pateikimo, tačiau, kad idėja virstų kūnu, parlamentarai dar turės dukart balsuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.