Į kosmosą išskris pirmasis Malaizijos astronautas

Pirmasis Malaizijos astronautas trečiadienį išskris į kosmosą, atverdamas naujus horizontus savo šaliai ir viso pasaulio musulmonams.
Sheikhas Muszapharas Shukoras (Šeichas Mušafaras Šukoras) kartu su rusų kosmonautu Jurijumi Malenčenka ir amerikiečių astronaute Peggy Whitson (Pegi Vitson) rusų raketa „Sojuz” iš Baikonūro kosmodromo turi pakilti 13 val. 22 min. Grinvičo (16 val. 22 min. Lietuvos) laiku.

Baikonūre, kuris yra įsikūręs neaprėpiamose Kazachstano stepėse, nusėtose 50 metų rengiamų kosminių skrydžių įranga, kiek anksčiau 50 metrų ilgio raketa su JAV, Malaizijos ir Rusijos vėliavomis buvo pastatyta į reikalingą padėtį.

Sh.M.Shukoras kartu su savo kolegomis skris į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS), kur praleis devynias dienas. Į TKS jis atskris baigiantis musulmonų šventajam mėnesiui Ramadanui ir pasiliks čia per Id al Fitro šventę, per kurią vaišins įgulą šventiniais malaiziečių patiekalais.

Malaizijos pareigūnai pirmąjį savo piliečio skrydį į kosmosą pavadino svarbiu įvykiu jų šaliai, kuri mini 50 metų nepriklausomybės sukaktį.

35 metų gydytojas Sh.M.Shukoras, kuris Rusijoje šiam skrydžiui ruošėsi vienerius metus, antradienį sakė, kad tikisi įkvėpti malaiziečius tolesniems kosmoso pasiekimams, ir kad Malaizija iki 2020 metų turėtų turėti savo pačios erdvėlaivį.

Jis pažymėjo, kad jaučiasi saugus, skrisdamas su J.Malenčenka ir P.Whitson, kurie prieš tai TKS yra praleidę daug mėnesių.

„Iš tikrųjų jaučiuosi ramus, ypač per šventąjį Ramadano mėnesį. Jaučiuosi labiau atsipalaidavęs. Pastaruosius metus treniravausi Žvaigždžių mieste ir manau, kad esu gerai pasiruošęs”, – teigė jis, paminėdamas Rusijos kosmonautų rengimo centrą.

„Skrydis į kosmosą man yra mažas žingsnis, bet tai yra milžiniškas šuolis visiems Malaizijos žmonėms. Tikiuosi tapti visų malaiziečių akimis ir ausimis ir sugrįžęs pasidalyti savo įspūdžiais”, – sakė jis.

Sh.M.Shukoras Malaizijos genų instituto vardu atliks kelis eksperimentus, įskaitant bandymus su vėžio ląstelėmis.

Sh.M.Shukoras, kuris taps vienu vos iš kelių musulmonų, pabuvojusių kosmose, teigė, kad ir toliau bandys laikytis Ramadano reikalavimų ir sugrįžęs į Žemę pasidalys savo patirtimi su kitais musulmonais.

Malaizijos religinė valdžia parengė vadovą, kuriame religines taisykles adaptavo gyvenimui TKS, kuri per kalendorinę dieną Žemę apskrieja 16 kartų. Tai reiškia, kad be specialaus leidimo musulmonas per 24 valandas privalėtų melstis 80 kartų.

Vadove teigiama, kad astronautas turės melstis tik penkis kartus per dieną – tiek pat, kiek meldžiasi musulmonai žemėje.

Ši kelionė bus kontrakto, pagal kurį Malaizija už milijardus dolerių įsigijo Rusijos naikintuvų, dalis.

Šį mėnesį šiuolaikinėms kosmoso kelionėms sukanka 50 metų, kurie skaičiuojami nuo 1957-ųjų spalio 4-osios, kai Sovietų sąjunga paleido pirmąjį palydovą pasaulyje.

Įgula į raketą turi įsėsti likus kelioms valandoms iki skrydžio, vilkėdama specialiais astronautų kostiumais.

Prisirišę individualiai pritaikytose sėdynėse, jie starto metu susiries į embriono padėtį.

Rusija yra paleidusi apie 1 800 įvairiems tikslams pritaikytų raketų „Sojuz”, ir darbuotojai žemėje neabejoja sėkmingu startu.

Šia raketa taip pat bus gabenama mokslinė medžiaga Europos kosmoso agentūrai ir JAV agentūrai NASA.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.