Lietuvos politikai vėl prabilo apie galimybę pratęsti Ignalinos elektrinės darbą

Lietuvos ūkio ministras Vytas Navickas ir Seimo narys Julius Veselka Lietuvos politikai trečiadienį Vilniuje prasidėjusioje tarptautinėje energetikos konferencijoje paragino Europos Sąjungą tęsti diskusijas dėl galimybės pratęsti Ignalinos atominės elektrinės veiklą ir tvirtino, kad Lietuvos ekonomika labai nukentės uždarius elektrinę 2009 metais.
Tačiau Europos Komisijos atstovas, atsakydamas į šiuos raginimus teigė, Ignalinos elektrinės klausimas jau išspręstas ir neturėtų būti diskutuojamas.

„Uždarius elektrinę elektros energijos kaina išaugs apie 40 proc., energijos gamyba bus 75 proc. priklausoma nuo dujų, 75 proc. šilumos gamybos taip pat bus priklausoma nuo dujų”, – sakė V.Navickas.

Todėl, jo teigimu, diskusijos dėl galimybės pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą „turi būti tęsiamos”.

J.Veselka taip pat tvirtino, kad sprendimas uždaryti Ignalinos atominę elektrinę 2009 metais buvo „politinis”.

„ES sprendimai ir nenoras kalbėtis veda prie to, kad po 2009 metų Lietuva bus visiškai priklausoma nuo „Gazprom”, – sakė J.Veselka.

Jo teigimu, atominės elektrinės uždarymas Lietuvos verslui kasmet kainuos po 500-600 mln. eurų papildomų išlaidų už energetiką, o bendrojo vidaus produkto augimas dėl to sulėtės maždaug 10 procentų.

„Kodėl ES, kalbėdama apie konkurencingumo didinimą, priima sprendimus mažinančius konkurencingumą vienoje ES šalyje?”, klausė Seimo narys.

Tuo tarpu Europos Komisijos Energetikos ir transporto generalinio direktorato energetikos politikos ir tiekimo saugumo departamento vadovas Jean-Arnold Vinois (Žanas Arnoldas Vinua) sakė, kad Ignalinos atominės elektrinės uždarymo problemos aptarimas nebus diskutuojamas.

„Šis klausimas baigtas, jūs gavote apie 1 mlrd. eurų Ignalinos elektrinės uždarymui,”, sakė J.Vinois.

„Lietuvos ekonomikos augimas siekia apie 8 proc. kasmet ir jūsų šalis turi puikias galimybes”, – pridūrė jis.

Kartu jis siūlė Lietuvai bendradarbiauti su Latvija ir Estija sprendžiant energetikos sektoriaus problemas.

Lietuva yra įsipareigojusi uždaryti Ignalinos atominę elektrinę 2009 metais ir kartu su Baltijos valstybėmis bei Lenkija planuoja statyti naują atominę elektrinę, kuri galėtų pradėti veikti maždaug 2015 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.