TVF perspėja dėl Rytų Europos

Rytų Europos ekonomika yra itin jautri privataus kapitalo srautų pasikeitimams, perspėjo Tarptautinis valiutos fondas (TVF) savo naujausioje ataskaitoje „Pasaulio ekonominė apžvalga” („World Economic Outlook”), praneša „The Financial Times”.

TVF teigia, jog „didelės kapitalo įplaukos turėtų kelti nerimą toms šalims, kurios turi nemažus einamosios sąskaitos deficitus, kaip dauguma besivystančių Europos šalių”, bei šalims su nelanksčiais valiutų kurso režimais.

Rytų Europa yra vienintelis regionas, kurį TVF išskiria kaip itin pažeidžiamą privataus kapitalo srautų pasikeitimams.

Analitinėje ataskaitos dalyje sakoma, jog fiksuojami „įdomūs skirtumai” tarp dabartinės privataus kapitalo srauto bangos į besivystančias rinkas ir tarp ankstesnės bangos praėjusio šimtmečio paskutinio dešimtmečio viduryje, kuri baigėsi Azijos finansų krize.

TVF pažymi, jog dauguma dabartinių besivystančių rinkų turi daug stipresnes einamosios sąskaitos pozicijas ir pastaruoju metu kaupė užsienio valiutų atsargas.

Tačiau Rytų Europa yra išimtis. Bendros kapitalo įplaukos į regioną pasiekė bendrojo vidaus produkto lygį. Toks milžiniškas kapitalo srautas į besivystančias rinkas neturi precedento naujausių laikų istorijoje, tačiau, „priešingai nuo kitų regionų, bendros kapitalo įplaukos fiksuojamos kartu su prastėjančia išorine pozicija”.

Vis dėlto net Rytų Europoje tiesioginės užsienio investicijos sudaro didžiąją dalį bendrų dabartinės bangos kapitalo įplaukų. Privataus kapitalo nutekėjimas iš besivystančių šalių taip pat sustiprėjo, nes ekonomikos vis labiau integruojasi į viso pasaulio ūkį.

TVF tikina, jog kapitalo kontrolė iš esmės yra neefektyvi valdant privataus kapitalo antplūdį, nors kai kurios šalys sugebėjo sumažinti spaudimą valiutos kursui liberalizuodamos kapitalo nutekėjimą.

Fondas pažymi, jog pastangos sustabdyti valiutos brangimą išvengiant vietos infliacijos greičiausiai bus bevaisės dėl nemažėjančių kapitalo srautų, ir pabrėžia, kad vyriausybės, nerimstant kapitalo antplūdžiui, visą dėmesį turėtų sutelkti į išlaidų apribojimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.