Išsvajotos studijos varo į neviltį

Daugelis pirmakursių patiria šoką, nes universitetas toli gražu neprimena mokyklos

Baigėsi pirmas studijų mėnuo. Jau galime jaustis tikrais studentais: gavome studento pažymėjimus, nebepasiklystame beieškodami auditorijų, žinome dėstytojų pravardes ir populiariausius nusirašinėjimo būdus. Tačiau reikia pripažinti, jog jie ne visada padeda ir krimsti mokslus universitete gali ne kiekvienas.

Svetimas miestas baugino

„Kai įstojau į Klaipėdos universitetą, pirmiausia nerimavau dėl to, kad nežinojau, kur teks gyventi, – pasakojo dabar jau antrame kurse pedagogiką studijuojanti Ignė Kriščiūnaitė. Į uostamiestį ji atvyko iš Kuršėnų.

„Nerimą kėlė išsiskyrimas su šeima, baimė neiškristi iš universiteto. Pirmakursis gali atsidurti netikėtoje situacijoje mieste, visuomeniniame transporte, – prisiminė Ignė. – Mano bičiulei pavogė rankinę, kurioje buvo mobilusis telefonas, piniginė, raktai nuo bendrabučio kambario. Ji negalėjo sugrįžti į namus, negalėjo paskambinti. Mes, jos kambario draugės, tuo metu buvome išvykusios ir negalėjome jai padėti. Baugu, kada atsiduri tokioje situacijoje besimokydamas pirmame kurse”,- tikino Ignė.

Nusivylė vos įstojęs

Kauno technologijos universiteto pirmakursis aštuoniolikmetis Tomas prisipažino nesitikėjęs, kad reikės tiek daug mokytis.

„Mokykloje buvo daug paprasčiau. Dabar supratau, kad be reikalo jos nevertinome. Universitete nuo užduočių galva svaigsta, turime iškalti daugybę naujų teoremų. Dėstytojai geranoriški, stengiasi viską išaiškinti, padėti, bet toli gražu ne viską suprantu. Įsivaizdavau, kad studento gyvenimas įdomus, lengvas ir linksmas, tačiau norint neiškristi per pirmą sesiją pramogoms nėra laiko”, – apgailestavo inžineriją studijuojantis vaikinas.

Pasak Tomo, Lietuvoje studijų sistema per daug sudėtinga, mokymosi krūviai pernelyg dideli.

Inžinerija nebuvo Tomo svajonių specialybė, todėl vaikinas svarsto, ar nevertėtų po pirmojo semestro pereiti į kokį nors kitą fakultetą.

Vėl pirmakursė

Šiemet studijas Vytauto Didžiojo universitete pradėjusi dvidešimtmetė Rūta pirmakursės duonos ragauja jau antrą kartą.

Prieš metus mergina studijavo odontologiją Kauno medicinos universitete.

„Pereiti į Vytauto Didžiojo universitetą nusprendžiau dėl nepakeliamo krūvio medicinos universitete. Kasdien reikėjo įsisavinti beprotišką kiekį informacijos, egzaminai ir kolokviumai ten taip pat kasdien. Pirmieji mano studijų metai buvo tik betikslis nervų gadinimas. Be to, krapštyti dantis nėra mano gyvenimo tikslas. Pabandžiau, nepatiko ir mečiau. Mano nuomone, pirmakursiai ryžtasi laimės ieškoti kitur tuomet, kai jau nėra ko prarasti. Vieni metai nėra daug, nereikia beprasmiškai kankintis ištisus ketverius, geriau atrasti savo sritį”, – kalbėjo biologijos studijas pradėjusi mergina.

Dabar Rūta netgi džiaugiasi, kad antrą kartą patiria pirmakursės gyvenimo džiaugsmus ir vargus. „Kai kuriose paskaitose esu pranašesnė už tikruosius „fuksus”. Jau žinau, ką reiškia studijuoti, esu pripratusi prie universiteto gyvenimo, o ir daugelis dalykų, kuriuos studijavau medicinos universitete, dabar praverčia studijuojant biologiją”, – sakė Rūta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.