Žuvų aukcioną apniko įtarimai

Vos pradėjusį veikti uostamiesčio žuvų aukcioną jau krečia skandalai. Verslininkai įtaria, kad menkės aukcione parduodamos žinomiems pirkėjams iš anksto

Įregistravo ir išmetė

Beveik septynis milijonus litų kainavęs valstybei priklausantis Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas kaltinimų sulaukė jau pirmąją darbo savaitę.

Verslininkų nemalonę užsitraukė aukciono direktorius Vaidutis Juozas Marcinkėnas, kuris valstybės įmonėje neva elgiasi kaip savo privačiame versle.

Įtarimų dėl neskaidraus aukciono organizavimo kilo bendrovės „Pasaulio žuvys” atstovams. Ši įmonė V.J.Marcinkėnui įteikė protestą.

„Pasaulio žuvys” spalio 4 dieną vykusiame aukcione nusipirko apie 11 tonų menkių. Už jas verslininkai turėjo sumokėti apie 66 tūkst. litų.

Tačiau iki atvykstant pasiimti žuvų jiems telefonu buvo pranešta, kad aukciono rezultatai yra anuliuoti ir žuvys nebus parduotos.

Motyvas – pirkėjai nepateikė banko garantijų ar kitų dokumentų apie savo mokumą. Jie turėjo būti pateikti, kai vyko registracija dalyvauti aukcione, o ne jį laimėjus.

Tačiau tokių dokumentų nebuvo paprašyta.

Pateikė įrodymų

„Pasaulio žuvų” atstovas vėlavo. Kiti aukciono dalyviai negali laukti, todėl vos atvyko tas verslininkas, leidome jam dalyvauti. Tik tuomet, kai jis norėjo įsigyti nusipirktą prekę, paaiškėjo, kad neturi reikiamų dokumentų”, – aiškino aukciono direktorius V.J.Marcinkėnas.

Tačiau tame pačiame aukcione dalyvavęs įmonės „Atlantic fish products” direktorius Gintautas Adomauskas aiškino, kad tuomet jis buvo vienintelis aukciono dalyvis. Jis tikino tikrai nereiškęs pretenzijų dėl kito dalyvio vėlavimo.

„Niekas iš „Pasaulio žuvų” atstovo jokių dokumentų neprašė”, – tvirtino G.Adomauskas.

V.J.Marcinkėnui „Pasaulio žuvys” pateikė sąskaitos kopiją. Iš jos matyti, kad aukcione nupirkta 11 tonų menkių jau yra parduota vienai Lenkijos įmonei, ši pervedė didesnę nei reikia pinigų sumą į „Pasaulio žuvų” įmonės sąskaitą.

„Tai – ne dokumentas. Nežinau, už ką pinigai pervesti į sąskaitą. Gal ta įmonė automobiliais prekiauja”, – aiškino V.J.Marcinkėnas.

Kainą žinojo iš anksto

„Įtarimų sukėlė tai, kad tą patį vakarą aukciono teritorijoje pamačiau stovintį vilkiką iš Lenkijos. Kadangi neblogai kalbu lenkiškai, vairuotojo pasiteiravau, ko jis laukia. Šis atsakė, kad rytoj turi pakrauti aukcione nupirktas menkes. Kaip galima laukti menkių, kurios dar nenupirktos? Nebent tik tuo atveju, kai iš anksto žinoma, jog įmonė laimės aukcioną”, – svarstė „Pasaulio žuvų” direktorius.

V.J.Marcinkėnas tikino, jog įmonės teritorijoje stovintys vilkikai nieko nereiškia.

„Ir vakar čia stovėjo vilkikų iš Lenkijos, šiandien – iš Latvijos ir Rusijos”, – gynėsi aukciono direktorius.

Kai buvo anuliuoti rezultatai, kitą dieną buvo paskelbtas aukcionas toms pačioms žuvims.

Anot V.J.Marcinkėno, jame dalyvavo dvi įmonės – viena iš Lietuvos, kita iš Lenkijos.

Aukcioną laimėjo ir 11 tonų žuvų įsigijo lenkų įmonė, kurios vilkikas jau išvakarėse laukė krovinio.

Lenkai, anot J.V.Marcinkėno, dalyvavo internetiniame aukcione. Tačiau G.Adomausko teigimu, internetinis aukcionas neveikė dvi savaites, jis „atsigavo” tik kitą dieną.

Menkės lenkams buvo parduotos tokia kaina, kurią iš anksto žinojo daugelis žvejų, – 5,95 lito už kilogramą.

„Šiandien žvejai norėtų už kilogramą gauti 6,06 lito. Man vienodai rodo, ko žvejai nori. Yra rinkos kaina. Pataikė, nusipirko, nepataikė – išvažiavo pro vartus be žuvų”, – atsakymą apie iš anksto žinotą aukciono kainą pateikė V.J.Marcinkėnas.

Kreipsis į teismą

Įtarimus, kad vykęs žuvų aukcionas jau iš anksto buvo nulemtas, sustiprino ir tai, kad pakartotinai pirkti tų pačių žuvų nebuvo įleisti nei „Atlantic fish products”, nei „Pasaulio žuvų” atstovai. Motyvas tas pats – nėra reikiamų dokumentų.

„Sutartyje yra toks punktas, kad jei prieš aukcioną moku grynais pinigais, privalau duoti 10 proc. nuo ketinamos išleisti sumos. Tačiau kai norėjau tiek ir sumokėti, iš manęs pareikalavo pakloti 10 proc. nuo visos žuvų partijos sumos. Kitaip tariant, liepė nepaisyti sutarties”, – teigė G.Adomauskas.

V.J.Marcinkėnui įteiktame proteste „Pasaulio žuvys” nė nebando slėpti, kad aukciono organizatorius sandėrį anuliavo neteisėtai. Žuvys esą buvo parduotos pirkėjui, kuris iš anksto žinojo, kad laimės konkursą.

Proteste teigiama, kad dėl neteisėtų aukciono organizatoriaus veiksmų įmonė „Pasaulio žuvys” patyrė 10 tūkst. litų nuostolį, nes negavo pelno ir turėjo transporto išlaidų.

Jei per penkias dienas patirti nuostoliai nebus atlyginti, „Pasaulio žuvų” atstovai yra nusiteikę teisybės ieškoti teisme.

„Apie ką čia gali būti kalba. Sutartyje aiškiai parašyta, kad nusipirktas žuvis reikia atsiimti per šešias valandas, kitaip aukciono rezultatai yra anuliuojami”, – dar vieną kozirį metė V.J.Marcinkėnas.

Skandalais jau spėjęs apaugti aukcionas baigėsi prieš pat darbo pabaigą – po 16 valandos.

Prisiminė ir žmoną

Iš aukciono eliminuota įmonė „Pasaulio žuvys” yra nuolatinė jų dalyvė.

V.J.Marcinkėnas neneigė, kad ji yra laimėjusį aukcioną, įsigijusi žuvų ir už jas sumokėjusi laiku. Kodėl tuomet nereikėjo jokių banko garantijų?

„Tai buvo pats pirmasis aukcionas, ir mes buvome pirmokai. Mums buvo reikalinga reklama, dėl jos ir padarėme tą aukcioną. O dabar jau po truputį einame prie tvarkos”, – aiškino valstybės įkurtai bendrovei vadovaujantis direktorius.

Panašu ir tai, kad įvykus incidentui apie „Pasaulio žuvis” imta skleisti apkalbas – esą įmonės sąskaitos yra areštuotos.

„Iš mano lūpų kas išėjo, tai kartais ir žmona negirdi. Todėl klausimas, ar aš taip kalbu, yra nekorektiškas. Ar čia interviu vadinasi, ką aš pasakiau, ką jis pasakė, ką žvejys pasakė? Tada reikia atsivesti tą žveją, mano žmoną. Nematau, ką čia tikslinti”, – supykęs žiniasklaidą auklėti ėmėsi V.J.Marcinkėnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.