Prekeiviai piktnaudžiauja dovanų čekiais

Artimųjų, draugų ar bendradarbių noras suteikti šventės „kaltininkui” galimybę pačiam išsirinkti trokštamą dovaną gali baigtis ne džiugiomis akimirkomis, o nusivylimu ir nuostoliais.

Vis daugiau klaipėdiečių skundžiasi patekę į nemalonias situacijas, kai už padovanotą pinigų sumą, įrašytą dovanų čekyje, iš parduotuvių buvo priversti išeiti tuščiomis.

Prekeiviai ir paslaugų teikėjai tik skėsčioja rankomis – esą patys dovanų čekių gavėjai yra neapdairūs, nes nepasižiūri, kad čekis – su terminuotu galiojimo laiku. Jam pasibaigus dovana nebeduodama, o pinigai nebegrąžinami.

Pasitaiko ir atvejų, kai ant čekių nėra nė žodžio apie jų galiojimo terminą, tačiau atėjus į parduotuvę jais atsiskaityti paaiškėja, kad pardavėjai tiesiog pamiršo apie terminą informuoti žodžiu.

Nemalonumų ir pardavėjų klastos pavyktų išvengti, jeigu dovanų čekiams būtų taikomi vienodi reikalavimai.

„Dabar vieni čekiai galioja mėnesį, kiti – tris mėnesius ar net visus metus. Kai esi gavęs dovanų ne vieną čekį, būna nelengva susigaudyti, kur ir iki kada gali apsipirkti. Juk čekius siūlo pirkti aibė parduotuvių ir firmų, parduodančių viską, ką tik galima parduoti – nuo smulkiausių namų apyvokos daiktų iki baldų ar turistinių kelionių”, – teigė į redakciją skambinusi moteris.

Vartotojų teisių gynėjai į pirkėjų nepasitenkinimą reaguoja apgailestavimais. Anot Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT), atsiskaitymai dovanų čekiais įstatymais tiesiogiai nėra reglamentuojami: „Prekių ir paslaugų pardavėjai patys nustato tvarką, pagal kurią galima dovanų čekius įsigyti ar jais atsiskaityti.”

Tačiau VVTAT pažymi, jog Civilinis kodeksas nustato, kad pardavėjas privalo suteikti pirkėjui būtiną, teisingą ir visapusišką informaciją apie parduodamus daiktus: jų kainą (įskaitant visus mokesčius), kokybę, vartojimo būdą ir saugumą, kokybės garantijos ir tinkamumo naudoti terminus bei kitas daiktų ir jų naudojimo savybes.

„Pardavėjas, pažeidęs šią pareigą, turi atlyginti dėl to pirkėjo patirtus nuostolius. Taigi, ir dovanų čekiuose privalo būti pateikta vartotojui reikalinga informacija – čekio vertė, galiojimo terminas, prekės ar paslaugos pardavimo vieta”, – aiškino VVTAT atstovas Kęstutis Stirbys.

Jo teigimu, jeigu vartotojas įsigijo čekį, kuriame yra nurodytas jo galiojimo terminas, vadinasi, vartotojas sutiko su šia sąlyga.

Tais atvejais, kai čekio savininkas dėl pateisinamų priežasčių laiku nespėja panaudoti dovanų čekio, viskas priklausys nuo pardavėjų ar paslaugų teikėjų geranoriškumo – jie gali tiesiog pratęsti galiojimo terminą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.