Švedijoje šiluma gaminama net iš kanalizacijos nuotekų (2)

Klaipėdoje dar tik ketinama statyti termofikacinę elektrinę, kurioje deginant buitines ir pramonės atliekas klaipėdiečiams bus gaminama šiluma ir elektros energija. Švedai šioje srityje yra pažengę kur kas toliau.

Užjūrio kaimynai šilumą gamina net iš miesto nuotekinių vandenų – kanalizacijos vamzdynuose srūvantis panaudotas vanduo yra šiltas, ir švedai tą šilumą moka panaudoti energijos gamybai.

Šilumą iš šiukšlių gamina jau 35 metus

Praėjusią savaitę AB „Klaipėdos energija” stebėtojų taryba lankėsi Stokholme, kur susipažino su vieno žymiausių pasaulyje ekologiškos energijos gamintojo koncerno „Fortum” patirtimi.

„Prieš priimdami sprendimą, statyti ar ne Klaipėdoje termofikacinę elektrinę, norėjome savo akimis pamatyti ir pasiaiškinti, kaip analogiški įrenginiai veikia Švedijos sostinėje”, – pasakojo miesto tarybos narys Benediktas Petrauskas.

Pasak jo, atliekų deginimo technologija pasirodė nesudėtinga ir stebėtinai švari.

„Šiukšliavežės iš miesto tiesiai į termofikacinę elektrinę atveža buitines atliekas, jos suverčiamos į didžiulį rezervuarą ir iš jo iškart kraunamos į deginimo įrenginius. Valymo ir vėdinimo įranga tokia tobula, kad elektrinės valdymo patalpose nesijaučia nei atliekų, nei degėsių kvapų”, – dalijosi įspūdžiais B. Petrauskas.
Vienas iš Stokholmo termofikacinės elekrinės vadovų Nilsas Andersonas sakė, jog šioje elektrinėje deginama viskas – ir buitinės, ir pramonės atliekos, ir panaudoti tepalai, maistiniai riebalai. Kadangi mokslas nestovi vietoje, nuo 1970-ųjų, kai buvo pastatyta ši elektrinė, jos įrengimai vis tobulinami ir naujausios technologijos pritaikomos energijos išgavimui.

„Apie tokios elektrinės ekologinius parametrus daugiausia pasako tai, jog už 300 metrų nuo elektrinės stovi daugiabučiai gyvenamieji namai. Elektrinės vadovas pasimetė, kai paklausėme, kokia jo įmonės sanitarinė zona. Elektrinė neturi jokios sanitarinės zonos – iš kamino kyla visiškai išvalytas nekenksmingas dūmelis”, – pasakojo savo įspūdžius „Klaipėdos energijos” stebėtojų tarybos narys Rolandas Bražinskas.

Dūmai – irgi šilumos šaltinis

Stokholmo bei kitos „Fortum” termofikacinės elektrinės priklauso ne vien verslo struktūroms. Jų akcijų turi ir valdyme dalyvauja savivaldybės institucijos.

„Švedų savivaldos patirtis mums gali būti pavyzdžiu, kaip efektyviai išnaudoti įvairius energijos šaltinius. Jie šilumą ir elektrą gamina iš visko, kas dega. O mes kol kas centralizuotam šildymui naudojame beveik vien tik rusiškas dujas. Tokia priklausomybė nuo vieno tiekėjo yra ir pavojinga, ir ekonomiškai neracionali”, – sakė „Klaipėdos energijos” stebėtojų tarybos pirmininkė, vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Ji stebėjosi švedų inžinierių išradingumu: „Kaip tik mūsų viešnagės metu darbininkai prie didžiulio katilinės kamino montavo įrangą, kurios pagalba šiluma iš dūmų bus surenkama ir dar kartą panaudojama. Turime mokytis iš skandinavų ir perimti jų patirtį, nes jie yra lyderiai švarios energetikos srityje”.

Vienas „Fortum” koncerno padalinys „Fortum Heat Lietuva” yra „Klaipėdos energijos” akcininkas. Būtent „Fortum” atstovai pasiūlė Klaipėdoje pastatyti tokią termofikacinę elektrinę, kokios veikia Švedijoje, Suomijoje bei kitose Europos valstybėse. Pasak specialistų, termofikacinė elektrinė Klaipėdoje galėtų būti pastatyta 2010 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.