Menų spaustuvei patikėta rengti pasaulinio scenos menų tinklo susitikimą

IETM (Informal European Theatre Meeting), vieno didžiausių pasaulinių scenos menų tinklų, konferencijoje Gento mieste (Belgija) praėjusį savaitgalį nuspręsta 2009 metų rudens plenarinį IETM susitikimą surengti Vilniuje, Menų spaustuvėje. Prestižinė teisė rengti vieno įtakingiausių kultūros tinklų viešnagę suteikta viešosioms įstaigoms Menų spaustuvė ir „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” kartu su tarptautiniu teatro festivaliu „Sirenos”.

Dėl galimybės priimti IETM plenarinius susitikimus konkuruoja daugybė tinklo narių, laukdamos savo eilės ne vienerius metus: tinklas šiuo metu vienija daugiau nei 440 organizacijų 46 šalyse, plenariniai susitikimai vyksta du kartus per metus, kiekviename tokiame susitikime paprastai dalyvauja arba jį stebi keletas šimtų profesionalų iš viso pasaulio, kasmet įvyksta dar po keletą palydovinių susitikimų įvairiose pasaulio vietose. Tai bus pirmasis šio tinklo susitikimas Baltijos šalyse, jo metu numatoma svarstyti geografinę tinklo plėtrą bei atsivėrimą kitoms meno šakoms. Kol kas tik trys organizacijos Lietuvoje yra šio tinklo narės: Menų spaustuvė, Tarptautinis teatro festivalis „Sirenos” ir „Raganiukės teatras”.

IETM yra narių išlaikoma organizacija, kurios tikslas – skatinti šiuolaikinių scenos menų kokybę ir plėtrą. Tinklo narės paprastai yra nepriklausomos organizacijos – jose dirba scenos menų festivalių programų sudarytojai, režisieriai, teatro, kultūros ar meno centrų vadybininkai, nepriklausomi prodiuseriai, renginių vadybininkai, kultūros dokumentų archyvarai, rašytojai ir mąstytojai, kurie pasirengę sutelkti jėgas bendriems tikslams. IETM aktyviai dalyvauja formuojant kultūros politiką Senajame ir kituose žemynuose, tinklas siekia menų, kultūros darbuotojų, idėjų ir fondų mobilumo Europos Sąjungoje ir už jos ribų. Laikydama tinklą vienu svarbiausių europinės kultūros politikos formuotojų ir pripažindama jo indėlį į Europos kultūrą, jam tiesioginį struktūrinį finansavimą skiria Europos Komisija.

2009 m. IETM susitikimo Vilniuje meninė programa vyks įvairiose Vilniaus scenose, ją sudarys teatro festivalis „Sirenos” – Lietuvos kūrėjams ir organizacijoms tai puiki galimybė pristatyti savo spektaklius įtakingiausių pasaulio festivalių, teatrų bei jų tinklų atstovams. Menų spaustuvė rūpinsis susitikimo rengimu ir logistika; pagrindinė renginio dalis (konferencijos, dalykiniai susitikimai, seminarai, paskaitos) vyks Menų spaustuvės patalpose Šiltadaržio gatvėje, kurios šiuo metu yra renovuojamos. Jau šių metų lapkričio mėnesį Menų spaustuvė ketina atverti pagrindinę ir mažąją renginių salę bei dalį biuro patalpų. Kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė svarsto galimybę skirti lėšas, kurių reikia, kad visas Menų spaustuvės pastatų kompleksas būtų baigtas kitų metų pabaigoje, iki projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” pradžios.

Šiuolaikinių scenos menų ir kūrybinių industrijų centras Menų spaustuvė greta kitos veiklos, įvairių kūrybinių projektų, siekia diegti kultūrinių tinklų susitikimų tradiciją Vilniuje bei skatinti lietuviškas kultūrines organizacijas bendradarbiauti tarptautiniu mastu. Tai bus trečiasis iš keturių tarptautinių scenos menų tinklų susitikimų, kuriuos Vilniuje iki 2009 m. pabaigos ketina surengti Menų spaustuvė, bendradarbiaudama su „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” ir kitomis organizacijomis.

Šių metų gegužę jau įvyko tarptautinės nepriklausomų kultūros centrų asociacijos „Trans Europe Halles” susitikimas Vilniuje, o ateinantį pavasarį bus rengiamas neformalaus Šiaurės ir Baltijos šokio organizacijas bei šokio profesionalus vienijančio tinklo Nordic Dance Meeting susitikimas. 2009 m. lapkritį numatomas ir vieno svarbiausių Europoje šiuolaikinio šokio organizacijas vienijančio tinklo Aerowaves susitikimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.