Janukovyčius ir Tymošenko iškėlė savo sąlygas deryboms Radoje

Varžovai dėl galimybės kontroliuoti naują Ukrainos parlamentą pirmadienį iškėlė sudėtingas sąlygas prezidento Viktoro Juščenkos reikalavimui kuo greičiau užbaigti derybas dėl koalicijos Radoje, kuri turi sudaryti naują Kabinetą.
Pretenduojanti į premjero portfelį Julija Tymošenko pažadėjo įsileisti „mėlynuosius” į vyriausybę – bet tik į antraeilės svarbos postus, pažadėdama oponentams vieno iš savo būsimų pavaduotojų postą.

Tačiau dabartinis premjeras Viktoras Janukovyčius, praradęs Rados kontrolę po sekmadienį įvykusių pirmalaikių rinkimų – reikalauja, kad jam būtų paliktas kabineto vadovo postas, kaip sąlyga, kad jo įtakinga Regionų partija sutiks įeiti į „oranžinių” formuojamą deputatų daugumą.

Susigrąžinę po pusantrų metų pertraukos įtaką parlamente „oranžiniai” turi nežymią persvarą: 228 mandatus, kai sprendimams priimti dauguma privalo turėti mažiausiai 226 balsus.

V.Juščenka anksčiau pirmadienį per susitikimą su atėjusiais į Radą „mėlynaisiais”, „oranžiniais”, raudonaisiais (komunistais) ir negausiu, bet šiandien itin svarbiu buvusio parlamento pirmininko Volodymyro Lytvyno bloku paprašė per penkias dienas pasiekti kompromisą dėl koalicijos ir Kabineto sudėties.

V.Juščenka praėjusią savaitę apstulbino savo šalininkus „oranžinių” stovykloje, pasiūlydamas jiems pasikalbėti su V.Janukovyčiumi dėl koalicijos parlamente.

J.Tymošenko visada neigė sąjungą su V.Janukovyčiumi, kurio ministrus grasina persekioti už „nenaudingus” susitarimus dėl dujų su Rusija, bet pirmadienį patikslino, jog sutinka, kad gyventojų išrinkti Regionų partijos atstovai būtų atstovaujami ir Kabinete.

„Kad opozicija galėtų kontroliuoti valdžios veiksmus, mes pasirengę skirti jai vicepremjero postą”, – sakė ji, taip pat paminėdama postus Audito rūmuose ir parlamente.

V.Janukovičius nesutinka būti antras.

„Jeigu mes būsime koalicijoje, tai premjero kėdė bus mūsų. Jeigu taip nebus – mes būsime opozicijoje”, – sakė jis.

Formaliai derybos Radoje gali prasidėti, kai Centrinė rinkimų komisija paskelbs oficialus rinkimų rezultatus. Konstitucija skiria koalicijai sudaryti mėnesį po naujo parlamento pirmojo posėdžio.

Po Rados rinkimų 2006 metais J.Tymošenko ar prezidentą remiantis susivienijimas „Mūsų Ukraina” taip pat buvo netoli to, kad sudarytų daugumą, bet užsitęsusios derybos baigėsi jų sąjungininkės – Socialistų partijos perėjimu į Regionų partijos stovyklą ir V.Janukovyčiaus paskyrimu premjeru.

Konstitucinė reforma atėmė iš prezidento daug valdžios teisių ir jas perdavė premjerui, o mėginant įgaliojimų antklodę tempti kiekvienam į savo pusę, teko paskelbti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Pirmadienį V.Juščenka paprašė jam sugrąžinti galimybę kontroliuoti jėgos struktūras.

„Aš primygtinai reikalauju visą jėgos bloką padaryti pavaldų valstybės vadovui, kad pas mus nebūtų ekscesų, kaip buvo dėl vidaus kariuomenės”, – sakė prezidentas.

Armija ir saugumo pajėgos yra pavaldžios valstybės vadovui, o VRM – vyriausybei. Pavasarį milicininkai buvo užėmę Generalinės prokuratūros pastatą, gindami V.Juščenkos atleistą generalinį prokurorą, premjero V.Janukovyčiaus šalininką Sviatoslavą Piskuną.

Kad VRM būtų pavaldi prezidentui, reikia padaryti kelių įstatymų pataisas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.