Lietuviškos grožybės išsamiai susipažino su karvių sveikata

LNK projekto „Lietuviškos grožybės” dalyvės Mia, Vaida ir Genutė pas kaimo veterinarą pamatytus vaizdus atsimins visam gyvenimui.

Penktąją viešnagės Alantos miestelyje dieną trys dailios lietuviškosios grožybės pagaliau gauna šiek tiek poilsio. Tai viena iš nedaugelio dienų, kai merginoms nereikia anksti keltis ir skubėti.

Brangias poilsio minutes ryte miestietės išnaudoja kas kaip: Genutė lieja akvarelę, Mia kuria naują dainą, o Vaida ant lieptelio žvejoja ir žaidžia su savąja kalyte, jorkšyte Otelija. Pastaroji, kelias dienas nuo patirto streso nieko neėdusi, pagaliau šiek tiek atsigauna. Tačiau šunelio šeimininkei Vaidai ilgas bado streikas pasirodė įtartinas. Ar tik ne laikas Otei apsilankyti pas daktarus? Kaip tarė, taip ir padarė – kaimo veterinaras, rimtas specialistas, ligų žinovas ir terapijų meistras ponas Antanas gyvena visai netoli.

Gyvulių gydytojas kaime – labai svarbus asmuo. Kelią pas jį išmynęs kone kiekvienas, kuris laiko gyvulių.

Apžiūrėjęs šunį, veterinaras Vaidai patarė ateityje stebėti ne tik Otės elgseną, bet ir tai, ką ji palieka pievelėje – mat gali būti, kad Otelija turi kirminukų.

Ponas Antanas, susižavėjęs panelių draugija, pasiūlė joms išsamiau susipažinti su gydytojo darbo specifika – kartu atlikti paprastą procedūrą – rektalinį tyrimą.

Šis tyrimas parodo, ar apvaisinta karvė jau pasirengusi atsivesti į pasaulį veršelių. Merginos ima jaudintis, jos nujaučia, kad netrukus išvys tai, ko net sapne niekada gyvenime neregėjo. Veterinaras paprašo merginų padėti – palaikyti tiriamą karvę…

Žemės ūkyje echoskopijos aparatai nenaudojami, tad karvių organizmas tiriamas paprastai – tiesiog rankomis…

Išvydusi, kaip ponas Antanas tiria karvę, Genutė tik klyktelėjo ir pasišalino. Mergina susirado jai kur kas malonesnę veršelių kompaniją.

Sukrėstos įspūdžių, kaimo gražuolės nuskubėjo į savo darbo vietą – javų lauką. Čia jų laukė dar viena nauja patirtis: gležnomis rankelėmis suvaldyti galingą traktorių, kombainą.

Popiet Vaida, Mia ir Genutė keliavo „pasikultūrinti” – paviešėti Alantos dvare. Nežinia, ar merginos nutuokė, kad dvaras – unikali Lietuvos kultūros vertybė. Naujiena miesto gražuolėms buvo ir tai, kad šie rūmai statyti dar XIX amžiuje. O kad šis dvaras buvo plačiai žinomas Lietuvos didžiosios kunigaikštystės laikais, panelėms buvo nė motais. Jos gavo paprastą užduotį – iššluoti rūmų teritoriją.

„Lietuviškos grožybės” – antradienį 20.45 val. per LNK.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.