Nuo Rusijos priklausomybės tolsime rytoj

Rytoj prasidėsiančiame tarptautiniame energetikos forume bus stengiamasi didinti mūsų šalies energetinę nepriklausomybę integruojantis į Europos Bendriją. Tikimasi, kad jau ne pirmas bandymas atsiplėšti nuo Rusijos turės teigiamos įtakos ir šalies pramonei, ir gyventojams.

Lietuvos prezidento patarėjas Valteris Baliukonis primena, kad per gegužės mėnesį Krokuvoje vykusį aukščiausio lygio susitikimą energetikos klausimais Gruzijos ir Azerbaidžano prezidentai paprašė siekti artimesnio ES bendravimo su Kaspijos jūros naftos ir dujų išteklių turinčiomis šalimis.

„Matome misiją jungti Rytus su Vakarais, spręsti energetinės priklausomybės problemas, energijos tiekimo alternatyvas. Diskusijose dalyvaus ES šalys vartotojos bei išteklių turėtojos ir išgavėjos. Norime aiškumo, kokia turi būtų ES energetikos politika – tai ES dialogas su Centrinės Azijos ir Kaspijos jūros regionų šalimis”, – LŽ pasakojo V.Baliukonis.

Svarba nekelia abejonių

Prezidento patarėjas akcentuoja, kad energetinės priklausomybės problemas padės spręsti dvi sutartys, kurios bus pasirašytos konferencijoje. Šiomis sutartimis numatoma įsteigti įmones, kurios pradėtų dviejų svarbių energetikos projektų – elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos bei naftotiekio Odesa-Brodai-Plockas – įgyvendinimo darbus. „Mūsų apsirūpinimas dujomis yra prasčiausias Europoje, nes mums tiekiama iš vieno šaltinio”, – sakė jis.

Pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys neabejoja šios ir kitų tokio pobūdžio konferencijų ir jų priimtų sprendimų nauda. „Svarbiausia yra energetinė integracija į Europą”, – LŽ teigė jis. Apsirūpinimo energijos ištekliais klausimas, pasak B.Lubio, yra esminis šio šimtmečio klausimas tiek ES šalių pramonei, tiek gyventojams.

Garantuoti negali niekas

Rymantas Juozaitis, Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto pirmininkas, LŽ teigė, kad jis pats rytoj vyksiančiame energetikos ekspertų ir energetikos įmonių vadovų forume kalbės apie elektros energijos tiekimo patikimumą Baltijos regione.

„Bus nagrinėjamos problemos, kurios laukia po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, bus kalbama apie naujas investicijas, apie tai, ką reikia daryti, kad padidėtų nepriklausomybė ir saugumas, apie tai, kokiu keliu einame, kokie yra pavojai”, – bėrė R.Juozaitis.

Į Vilnių suvažiavę aukščiausio lygio vadovai, pasak R.Juozaičio, dalijasi savo žiniomis ir nuomonėmis, o priimti sprendimai turėtų duoti teigiamą postūmį visam Baltijos regionui.

„Tokio pobūdžio konferencijos naudingos priimant bendrus, visam regionui naudingus sprendimus. Kuo daugiau kelių įvairiomis kryptimis, tuo daugiau galimybių važiuoti įvairiomis kryptimis turi vairuotojas”, – palygino pašnekovas.

Pasak jo, alternatyvių energijos gavimo kelių radimas užtikrintų ne tik energijos tiekimą, bet ir mažiausias kainas vartotojams.

„Garantuoti šiais laikais niekas negali, visame pasaulyje vargu ar yra nors viena valstybė, galinti garantuoti energijos tiekimo patikimumą ar tam tikras kainas ateityje, – paklaustas, ar turi tokios konferencijos praktinės naudos, kalbėjo R.Juozaitis. – Pagrindinis tokių konferencijų tikslas yra pasikeisti informacija ir kooperuojantis investuoti į tokius projektus, kurie būtų naudingi ne vienai, o daugeliui šalių ir užtikrintų tam tikrą diversifikavimą energijos tiekimo srityje.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.