Saugo nuo astmos

Jei vaikų mityboje gausu žuvies ir vaisinių daržovių, jiems kur kas rečiau gresia astma ir alergija. Toks septynerius metus trukusio tyrimo, kurio metu buvo stebima 460 Ispanijos vaikų, rezultatas.

Tai pavirtino ir ankstesnes mokslininkų prielaidas, kad žuvį dažnai valganti nėščia moteris apsaugo savo būsimą kūdikį nuo astmos ir alergijos. Mokslininkai stebėjo vaikus iš Ispanijai priklausančios Menorkos salos nuo gimimo iki jiems suėjo šešeri. Buvo išanalizuota nemažai veiksnių –

motinos mityba nėštumo metu, maitinimas krūtimi, rūkymas, motinos sveikatos būklės istorija, tėvų išsilavinimas, socialinė padėtis.

Nustatyta, kad vaikus, kurie kasdien suvalgydavo daugiau nei 40 gr vaisinių daržovių – pomidorų, baklažanų, agurkų, žaliųjų pupelių, cukinijų – kur kas rečiau kamavo astma. O daugiau kaip 60 gr žuvies per dieną suvalgantiems vaikams rečiau prasidėdavo alergija.

232 berniukų ir 228 mergaičių motinos kasmet, kol vaikams sukako septyneri, pildė išsamius klausimynus apie vaikų sveikatą, svorį, mitybą ir kvėpavimo sutrikimus. Be to, 90 proc. vaikų buvo atlikti alergijos testai tikrinant mažųjų reakciją į 6 populiariausius alergenus – tarp jų žiedadulkes ir kates.

Mažiau nei dešimtadalis vaikų skundėsi dusuliu, o mažiau nei šeštadalis mažylių reagavo į bent vieną alergeną. Tokių produktų apsauginis poveikis dar nėra iki galo ištirtas, tačiau manoma, kad daržovės ir žuvis slopina uždegimus, siejamus su astma ir alergijomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.